Hopp til innhold

Fikk angst og depresjon av P-stav

Verdenen til Ingrid Hegland (22) ble snudd på hodet da hun fikk satt inn prevensjonsstav. Hun mener fastlegene må opplyse om faren for ekstreme bivirkninger.

Ingrid Hegland

For Ingrid Hegland (22) førte bruken av P-stav til alvorlige psykiske problemer.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

– Plutselig fikk jeg syke tanker om å gå inn på badet og skade meg selv. Jeg har aldri hatt slikte tanker før og ble livredd, sier Ingrid Hegland.

22-åringen fra Stavanger skadet seg ikke, men ble veldig skremt av opplevelsen hun er sikker på at skyldes prevensjonsstaven Nexplanon.

– Det begynte i januar i fjor da jeg fikk satt i P-staven. Den skal ha samme stoffer som minipillen, altså mindre hormoner, slik at man skal reagere mindre. For meg ble det litt motsatt, sier hun.

Dobbelt så vanlig i Norge på to år

P-pillen er fremdeles mest brukt, men P-staven har overtatt en stor del av det norske markedet. Tall fra Helsedirektoratet viser at bruken av P-stav ble mer enn fordoblet mellom 2010 og 2013.

– Det er et veldig godt undersøkt legemiddel som befolkningen har god kjennskap til fordi det er så mange som bruker det. Men så er det noen som får sjeldne og betydelige bivirkninger, og det er alltid er problem, sier nestleder i Allmennlegeforeningen, Ivar Halvorsen.

Det er litt som å reise med fly. Vi vet at et fly kan falle ned, og at sjansen er veldig liten. Men vi ønsker ikke å bli minnet på det så veldig tydelig, og ofte, sier Halvorsen.

Ivar Halvorsen, nestleder i Allmennlegeforeningen
Ivar Halvorsen

Ivar Halvorsen er nestleder i Allmennlegeforeningen i Norge.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Ville hoppe ut vinduet

I pakningsvedlegget til preparatet Nexplanon står angst som en av flere mindre vanlige bivirkninger, som kan påvirke inntil én av hundre personer. Nervøsitet og nedstemthet står som en vanlig bivirkning, som kan ramme én av ti. Hegland var ikke forberedt på det som kom.

– Jeg fikk plutselige angstanfall, mistet pusten og sa til mamma at jeg kom til å hoppe ut vinduet. Jeg hadde ikke kontroll over meg selv, og var livredd for mitt eget liv, sier Hegland.

Hun fikk til slutt fjernet prevensjonsstaven, og ble bedre. Men hun ville gjerne blitt advart, og vært mere forberedt på det som kunne komme.

P-stav, Nexplanon

P-staven settes under huden på overarmen, og beskytter mot uønsket graviditet.

Foto: Nexplanon.no

Tror fastlegene kvier seg

– Det er veldig vanskelig for legene å fortelle om sjeldne bivirkninger. Folk blir skremt, og sannsynligheten er liten. Jeg tror fastleger kvier seg for det, og de fleste pasienter ikke ønsker det, sier lege Ivar Halvorsen.

Det lar seg ikke lett bevise at reaksjonene Hegland opplevde skyldtes prevensjonsstaven, men selv er hun ikke i tvil om at det var grunnen.

– Jeg har aldri hatt psykiske problemer tidligere, og ble sjokkert. Jeg mener legene bør advare jenter mot at dette kan skje, og si at de må komme tilbake hvis de merker noe. Det gjelder å ta P-staven ut så fort som mulig hvis du merker at noe er galt, sier Hegland.

Legemiddelverket: – Ikke riktig å gå gjennom alle

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, sier Legemiddelverket er kjent med at alle former for hormonell prevensjon kan gi psykiske symptomer eller plager.

– For Nexplanon er det angitt et stort antall mulige bivirkninger i pakningsvedlegget, og jeg tror ikke det er riktig av legen å gå gjennom alle disse bivirkningene. Den viktigste informasjonen er å be pasienten komme tilbake dersom medisinen ikke virker som den skal, eller hvis pasienten tror hun kan ha fått bivirkninger, sier han.