Ryfylke-ordførerne vil ha fiberkabel til England

Ordførerne mener det bør legges fiberkabel for data sammen med verdens lengste undersjøiske strømkabel mellom Kvilldal i Suldal og Storbritannia. Dette tror de kan gi flere tusen arbeidsplasser. Statnett sier nei til forslaget.

Fiberkabel kan gi arbeidsplasser

Ordfører Trine Danielsen i Hjelmeland og Torkel Myklebust i Suldal vil ha fiberkabel til England.

– Vi følger opp et brev fra fylkeskommunene i Agder og i Rogaland, og IKT-Norge, sier Suldals-ordfører Torkel Myklebust.

I dag sendte Ryfylke-kommunene brev til olje og energiministeren. Her klager de på avslaget fra Statnett.

– Statnett har på en måte ikke skjønt det. De mener det ikke er samfunnsøkonomisk, slik jeg forstår det. Vi mener det er det, sier Trine Danielsen, ordfører i Hjelmeland.

Statnett mener at en fiberkabel sammen med strømkabelen til Storbritannia blir for dyr. Dessuten er det aldri gjort før.

– Unik mulighet for Ryfylke

– Dette er en unik mulighet for Ryfylke, og for hele Rogaland, til å få datasenter lagt til denne regionen, mener Myklebust.

En sjøkabel vil koste flere milliarder kroner, og den må utnyttes maksimalt, mener Ryfylke-ordførerne. Med fiberkabel kan Ryfylke bli den perfekte plassen for et datalagringssenter.

Ordførerne hevder at her er det både sikkert og trygt. De har fått med seg både Agder-kommunene og IKT-Norge.

Laster kart, vennligst vent...

Ordførerne i Ryfylke mener det bør legges fiberkabel for data sammen med verdens lengste undersjøiske strømkabel mellom Kvilldal i Suldal og Storbritannia

– Fiber til hele regionen

Trine Danielsen viser til Facebooks etablering i Luleå i Sverige som skapte 5000 arbeidsplasser over en tiårs-periode.

– Det er jo det vi ser for oss. Trekk en fiberkabel nå og gi oss muligheten til å etablere arbeidsplasser, sier Hjelmeland-ordføreren.

Kraftbygden Kvilldal blir den sentrale plassen både for starten for sjøkabelen og for datalagrings-senteret.

– Dette vil kunne skape muligheter og for resten av regionen. Med en fiber inn i Kvilldal, så kan vi strekke fiber til hele regionen, sier Myklebust.

Kvilldal

Kraftbygden Kvilldal blir den sentrale plassen både for starten for sjøkabelen og for et eventuelt datalagrings-senter.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK