NRK Meny
Normal

Fetteren: – Et stort håp at denne forferdelige saken kan bli oppklart

Ny DNA-teknologi kan gjøre det mulig å finne nye spor etter drapet på Birgitte Tengs i 1995. Det er fetteren glad for.

Video 4922b58d-aa25-4825-a854-481f15e4dd26.jpg

VIDEO: – Jeg har alltid sagt at jeg vil ha denne saken oppklart, sier fetteren til Birgitte Tengs. Her er han sammen med advokat Arvid Sjødin (t.v.) og reporter Svein Jacob Mathisen.

– Det hadde vært godt hvis politiet kunne tatt en rask og forhåpentligvis positiv vurdering. Dette har tatt lang tid, sier fetteren til NRK.

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt sier nå at det kan bli aktuelt å undersøke gammelt materiale, blant annet klær , på ny, nesten 17 år etter at drapet rystet Karmøy.

Birgitte Tengs' fetter ble først dømt til 14 års fengsel for drapet, som skjedde i mai 1995. Dommen falt i Karmsund herredsrett i november 1997. I Gulating lagmannsrett ett år senere frifunnet.

Fetteren til Birgitte Tengs

Sist fetteren uttalte seg i media var da han mistet jobben da arbeidsgiveren hans fant ut hvem han var.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK
Arvid Sjødin

Fetterens advokat, Arvid Sjødin.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Et stort håp at saken blir oppklart

Fagdommerne i lagmannsretten bestemte likevel at fetteren skulle betale 100.000 kroner i oppreisning til Birgitte Tengs' foreldre.

Både før og etter Høyesterett til slutt bestemte at saken ikke skulle gjenopptas , har fetteren kjempet mot rettssystemet.

– Jeg har fått høre at det i dag kan det gjøres mye mer enn det man kunne den gangen. Det er et stort håp, både for meg og min familie, at denne forferdelige saken kan bli oppklart, sier han.

Sist fetteren uttalte seg i media var da han ble oppsagt da arbeidsgiveren hans fant ut hvem han var .

– Tror han kan være optimist

– Det har vært vanskelig for meg av og til. Hvis saken blir oppklart nå, hadde det vært fint for alle parter, sier han.

NRK møter fetteren på kontoret til advokat Arvid Sjødin i Stavanger. Advokaten har bistått fetteren i mange år.

– Jeg tror han har grunn til å være optimist. En må huske på at rådene om å undersøke materialet på nytt, kommer fra eksperter både i England og Norge. Den gangen hadde man ikke utstyr som kunne finne slike DNA-spor, sier Sjødin.

– Politiet har en uoppklart drapssak. Det er klart at den er en klamp om foten for flere parter, inkludert politiet i Haugesund, sier politiadvokat Tor Buberg.