NRK Meny
Normal

Feståpning av Teaterhallen

Stolte teatersjefer, politikere, byråkrater og skuespillere strålte under åpningen av den nye Teaterhallen i Stavanger lørdag.

Teaterhallen i Stavanger
Foto: Sigve Kvamsdal / NRK

Det var teaterfest og kjendisgalla, der svettelukten fra turnhallen var byttet ut med champagnebrus, fingermat og jubileumskake.

Trond Viggo Torgersen var hentet inn for å foreta den offisielle åpningen av bygget som nå skal være hjem for Barne- og ungdomsteateret ved Rogaland Teater.

Barneteateret feirer 50 år i år, og Janove "Kaizers" Ottesen ga en smakebit på det som som skal bli starten på de neste femti årene for teateret. "Det tusende hjerte" heter stykket som har premiere til høsten. Det er spesialskrevet av tidligere barneteater-medlem Tore Renberg, og musikken er av Janove Ottesen.

Utdraget herfra markerte også slutten på jubileumskavalkaden i den ombygde turnhallen lørdag.

Inviterte gjester, samt gamle og nye barneteatermedlemmer fikk gjensyn med noen av Barneteaterets store stjerner. Åshild Helgevold var tilbake som Annie med geværet, en rolle den store barnestjernen spilte for første gang for førti år siden. Stor jubel var det også for Sally Nilsson og Gretelill Tangen fra suksessen "Askepott og Lillemus-mei".

Talentfabrikk

Men ikke minst var det de unge skuespillerne fra Barne- og ungdomsteateret som spilte hovedrollen under festforestillingen. Mange av de tidligere medlemmene i Barneteateret har blitt værende på teater- og filmscener. På listen er navn som Kristoffer Joner, Pia Tjelta, Nina Ellen Ødegård, Marianne Holter, Mia Gundersen Leliënhof, Gretelill Tangen og teatersjefen sjøl, Bjørn Ravn Carlsen.

Ravn Carlsen måtte ty til ferdigskrevet manus på jubileumsfesten, av redsel for å bli for rørt til å huske hva han skulle si. Han takket spesielt sine forgjengere Elsa Nordvang og avdøde Bjørn Endreson. Endreson startet barneteateret for femti år siden, mens Elsa Nordvang var barneteatersjef i nesten tretti år, fra 1973 til 2002. De to er også beæret med hver sin trapp opp til den nye teatersalen.

Stolte gjester

Krye og fornøyde var også de andre talerne; blant annet varaordfører Bjørg Tysdal Moe. Det er Stavanger kommune, staten og fylkeskommunen som har bidratt med de største bevilgningene for å få den gamle turnhallen til å gjennomgå forandringen til teaterhall. Prislappen er om lag 30 millioner kroner.

Utendørs er den flotte murbygningen blitt et smykke i Kanniks trafikkmaskin. Inne har huset gjennomgått en total forandring til et moderne teaterhus. Historien om barneteateret har en foreløpig lykkelig slutt - og en begynnelse full av forventninger.