Planteforskere ved Særheim forskningssenter på Klepp i Rogaland har de siste par årene forsket på innholdet av flavonoider i norske tomater.
– Forskningsresultatene viser at norske tomater inneholder overraskende store mengder av et plantestoff som kalles chalconaringenin, som er det viktigste av flavonoidene Dette stoffet er kjent for blant annet å ha en positiv effekt på allergi, og er i tillegg en kjent antioksidant, sier forsker Rune Slimestad ved forskningssenteret Særheim til NTB.
Forsvinner
Men Slimestad og hans kolleger fant også at fordervelsesprosessen i tomater skjer veldig fort, og at chalconaringenin forsvinner helt bare etter noen dagers lagring.
– Hvis tomaten blir liggende en uke eller mer, er 60-70 prosent av dette plantestoffet forsvunnet. Etter to uker er det helt borte. Vi vet ennå ikke hvor det blir av stoffet når det brytes ned inne i tomaten, sier Slimestad.
Å finne ut hva som skjer med stoffet når det brytes ned, blir neste ledd i forskningsprosjektet til de norske planteforskerne, som også skal se nærmere på plantestoffets allergireduserende virkning.
Forskerne har konsentrert seg om typen cherry-tomat, men har også gjort stikkprøver på andre typer norske tomater. Mønsteret tyder på samme prosess der.
Rødoransje farge
Chalconaringenin bidrar til fargen på tomatene. De eksemplarene som har islett av oransje sammen med rødfargen inneholder mest av det helsebringende plantestoffet, opplyser Slimestad.
NTB/NRK Rogaland