Hopp til innhold

Fersk rapport: Ikke trygt å slippe folk inn i parkeringshuset

SOLA (NRK): Det er ikke forsvarlig å slippe folk inn i de brannskadde delene av parkeringshuset ved Stavanger lufthavn.

luftfoto brann i parkeringshus stavanger lufthavn

STORE ØDELEGGELSER: Brannen i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn fikk store konsekvenser. Heldigvis ble ingen skadd i brannen, men trolig har verdier for et tresifret millionbeløp gått tapt.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Det er nå halvannen uke siden det begynte å brenne i parkeringshuset. Deler av den fem etasjer høye bygningen raste sammen, og de materielle skadene er enorme.

Det var omkring 1600 biler i parkeringshuset da brannen startet. 300 biler var parkert i en del av bygningen der det har vært mulig å hente ut kjøretøyene. De resterende 1300 bilene har stått i en del av parkeringshuset der det er vanskelig å komme til.

Det har vært mye spenning knyttet til hvorvidt parkeringshuset kan bygges opp igjen, eller om det må rives med alle bilene inni.

Nå viser en rykende fersk rapport som Avinor har bestilt, at bygningen ikke er trygg å gå inn i. Rapporten konkluderer ikke med hvorvidt bygningen må rives eller kan bygges opp igjen.

Rapporten kom fredag ettermiddag, og er den første eksterne ekspertvurderingen som er gjort av tilstanden til parkeringshuset.

Jobber med å sikre verdier

Ifølge Avinor vil det ikke være mulig å hente ut biler eller andre eiendeler fra parkeringshuset nå.

– Den foreløpige rapporten sier det ikke er trygt å ha folk inne i parkeringshuset, men deler av det vil være tilgjengelig for en robot som kan hente ut biler, sier lufthavndirektør Anette Sigmundstad til NRK.

Anette Sigmundstad

INGEN KONKLUSJON: Anette Sigmundstad i Avinor skal jobbe videre for å finne ut om parkeringshuset skal rives eller bygges opp igjen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Avinor kan ikke si sikkert hvor mange biler som kan hentes ut. De oppfordrer bileiere til å ta kontakt med forsikringsselskapet de bruker.

– Nå handler det om å klare å redde mest mulig verdier, sier Sigmundstad.

Avinor jobber nå med å finne ut om parkeringshuset skal rives eller bygges opp igjen.

Frykter alle bilene må kondemneres

Ifølge forsikringsselskapet Tryg Forsikring kan de 1300 bilene som står igjen i parkeringshuset være totalskadde, og dermed må de kondemneres.

– Selv de bilene som på avstand fremstår som uskadd, kan ha lukt- og sotskader som ikke vil la seg fjerne, sier takstmann Jostein Tendenes i Tryg Forsikring til NTB.

Han anslår verdien på bilene til om lag 320 millioner kroner.

Parkeringshuset ved Stavanger lufthavn på Sola dagen etter brannen
Foto: Håkon Vårhus Sagen / NRK

Trukket tilbake flere ganger

Det var en eldre dieselbil, en Opel Zafira fra 2005, som startet den omfattende brannen i parkeringshuset ved Stavanger lufthavn tirsdag.

Opel Zafira har blitt trukket tilbake tre ganger, fordi denne bilmodellen har forårsaket 300 branner.

En tidligere eier av bilen som startet brannen på Sola, har uttalt til NRK at han aldri hadde problemer med bilen.