Ikke alle søker til stranden om sommeren. Noen lar skapertrangen få utløp i ferien.
Se billedgalleri fra husflidleiren på Klepp
Foto: Wenche Lamo Hadland
I en hel uke har 72 barn og voksne gledet seg over å skape noe med egne hender. De har spikket og flettet, strikket og bakt på Jæren folkehøgskole. Deltakere fra seks land har vært med.

Nordisk husflidleir arrangeres for 21. gang i år og finske Riitta Lehtinen kan fortelle at hun har deltatt 20 ganger og blir aldri lei denne formen for ferie - en ferie som har gjort henne godt kjent med alle de nordiske landene.
Populært i sølvsmia
- I dag har vi jobbet med sølv. Det er flott å kunne pynte seg med smykker som en har laget selv, sier hun. Tidligere i uken var det trearbeider. Da laget jeg et solur.

Mor Hjørdis Johannesen på 80 og datter Live Reklev er med for tredje gang for å lære nye teknikker. Foto: W.L. Hadland
Fra 4 til 80 år
Dette er noe alle kan bli med på. Spranget i alder er fra 4 til 80 år. En storfamilie på elleve kan bekrefte det. Besteforeldre, barn, barnebarn og svigerdøtre er skjønt enige. Her blir håndverkstradisjonen overført på den rette måten.
Egne barnegrupper
- Det er viktig at barna er med, sier Sigurd Aartun, som har vært pådriver for å få leiren til Rogaland. Før var barna i grupper sammen med foreldrene, men nå har vi laget eget opplegg for dem. Akkurat i dag er de på fisketur med Naturskolen i Stavanger, så NRK får ikke se dem i aksjon.
Med kniv og øks
- Men i august, under Tall Ships-festivalen, i Stavanger skal vi holde eget spikkekurs for barn, forteller Ellen Bjørkedal Østvik, som er formann i Rogaland husflidlag. Der kan barna bli kjent med kniv og øks som verktøy under trygg veiledning. Vi håper mange unge finner veien til standen vår der, sier hun.

Skafti Helgason i dyp konsentrasjon om sivkrakken
Sivfletting
På folkehøgskolen på Klepp er det aktiviteter i alle rom. Ekstra populært er det å jobbe med siv som hentes fra ferskvann på Høg-Jæren.
Skafti Helgason, som opprinnelig kommer fra Island, har laget en fin krakk med sivsete.
- Jeg har drevet med håndarbeid siden jeg var guttunge, så jeg har det i blodet og blir aldri lei, sier han.
Tekstilteknikk
I et annet rom er det mange kvinner samlet. Her lærer de en av verdens eldste tekstilteknikker - Sprang. Ingen vet hvor den egentlig kommer fra, men teknikken har vandret til alle verdenshjørner. Det viser funn som er gjort. Og nå kan altså flettingen læres videre fra kvinner på kurs på Jæren.

Johannes Ånestad fra Bryne har laget et gammelt ludo-spill
Ludo fra vikingtiden
Johannes Ånestad fra Bryne og Anne Reklev Tesaker fra Trondheim er travelt opptatt med å pusse på et terningspill som ligner på Ludo. Spillet heter Daldøsa og er et eldgammelt spill som bare er funnet på strandgårdene på Sør-Jæren og i Thy i Danmark.
Mat er heller ikke glemt i kursopplegget. Lukten av lapper, lefser og potetkaker siver ut i gangene. Og Eilif Samuelsen fra Færøyene som er her sammen med kona si, baker potetkaker det beste han kan. - Men jeg foretrekker fluebinding foran baking, sier han.
Tekst og foto: Wenche Lamo Hadland