Fem fylker med varmerekord i februar

Månedstemperaturen for hele landet lå 3,5 grader over det som er vanlig. – Det er ganske mye høyere enn normalen, sier meteorolog Magni Svanevik.

Været i vinterferien har vært uvanlig varmt for årstiden.

Årets vinterferie i Sør-Norge har minnet mer om en passelig mild sommer enn en vanlig februar.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det er sørvestlige vindstrømmer og milde luftmasser som har kommet inn mot Norge og gitt disse høye temperaturene, sier klimaforsker Jostein Mamen, ved Meteorologisk institutt.

Aller varmest var det i Grimstad i Aust-Agder fylke. Der ble det målt 18,7 grader den 26. februar, som er mer enn 2 grader mer enn forrige rekord fra 1957. De andre fylkene som slo sine egne varmerekorder var Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Oppland.

Rogalandsrekorden kom samme dag, på Våland i Stavanger. Der ble det målt 14,2 varmegrader, og det er den høyeste temperaturen målt i februar siden målingene startet i 1943.

Lenge siden det var så varmt

– Vi må tilbake til 2014 for å finne forrige rekord fra målestasjonen på Våland. Den lå på 11,7 grader i februar 2014. Fylkesrekorden for Rogaland er fra 1990, og var 13,8 grader, sier Mamen.

Jenny Munthe nyter det varme været i vinterferien.

Jenny Munthe (3) trengte ikke ytterjakke denne vinterferiedagen ved Møllebukta i Stavanger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Månedstemperaturen for hele landet lå 3,5 grader over normalen, og årets februar legger seg dermed inn blant de 15–20 varmeste om man ser på målinger tilbake til 1900. Normaltemperatur for februar i Norge er minus 7 grader.

1989 og 1990 varmere

Så selv om det har vært varmere enn normalt, har det altså ikke vært rekordvarmt hvis man ser hele måneden under ett. Februar i både 1989 og 1990 var varmere.

– Men med unntak av målestasjonen i Karasjok, så har samtlige av landets målestasjoner vist temperaturer over normalen sist måned, sier Mamen.

Fylkesrekordene for februar i henholdsvis Hordaland, Sogn og Fjordane og Oppland var på 15,7 grader i Etne, 15,5 grader i Bremanger og 13,3 på Lesja.

Ikke bare varmt, men også vått.

Det har også vært 145 prosent mer nedbør i februar enn normalt. Noen stasjoner i Nordland og Troms fikk omtrent tre ganger så mye nedbør som vanlig. Aller mest fikk Sørfold i Nordland, der det ble målt 77,1 mm den 23. februar.