Hopp til innhold

Fellesforbundet varsler kontroller

Arbeidstilsynet har hittil i år anmeldt 41 bedrifter i bygg og anleggsbransjen til politiet for sosial dumping.

Byggeplass
Foto: Erik Waage / NRK

Anmeldelsene gjelder bedrifter som har operert med timelønninger på 13 kroner og doble vakter hver dag.

Prosjektleder i Arbeidstilsynet, Stein Bjørndal, sier lønnsforholdene blant utenlandske arbeidstakere er elendige.

Vurderer å anmelde mange flere

- Det er så graverende at vi har anmeldt 41 virksomheter for brudd på regler om minstelønn.  Og vi har et tilsvarende antall til vurdering for anmeldelse, sier Bjørndal. 

Politianmeldelsene er et resultat av tre landsomfattende aksjoner mot sosial dumping i byggebransjen. 700 byggeplasser har fått besøk av Arbeidstilsynet.

Toppen av isfjellet

Her avdekket Arbeidstilsynet tilfeller der polske arbeidere fikk 13 kroner i timen, og jobbet doble vakter hver dag hele uken.

- Det vi avdekker ved våre tilsyn er nok bare toppen av isfjellet.  Ved norske byggeplasser kan det være veldig dårlig oversikt over hvilke virksomheter som er inne, og det kan foregå i flere ledd.  Det er utleiere av arbeidskraft og formidlere som det står andre virksomheter bak. Dette krever mye arbeid og ressurser å finne ut av, sier Bjørndal. 

Ny lov

Men fra 1.desember trår en ny lov i kraft som gir økt makt Arbeidstilsynet i kampen mot sosial dumping. Da kan Arbeidstilsynet stenge virksomheten dersom det foreligger mistanke om luselønninger.

- Det betyr at når vi ikke får tilstrekkelig dokumentasjon kan vi stenge hele eller deler av virksomheten til dokumentasjonen foreligger. Vi har ved erfaring sett at hvis det går veldig lang tid fra tilsyn og til vi får dokumentene, så kan den ofte være forfalsket, sier Bjørndal.  

Varsler flere kontroller

Fellesforbundet på Haugalandet aksjonerer for fullt og vil jobbe enda tettere med både arbeidstilsynet og politiet for å få tatt bedrifter som driver med sosial dumping.

Leder Per Bjørn Eriksen mener mange bedrifter driver med sosial dumping. Nå som også arbeidstilsynet får rett til å stenge slike bedrifter, planlegger de flere aksjoner sammen, sier Eriksen.

- Det er mange fra de nye EU-landene som er her og jobber, de arbeider svart eller jobber for haliker som utnytter dem på det groveste. Det er ikke satt inn nok resurser for å få avdekket dette og jeg ser frem til 1. desember når arbeidstilsynet får mer makt og myndighet til å slå ned på dette med sosial dumping.