Hopp til innhold

Fastleger mister jobben etter bombespøk

To fastleger på Jørpeland i Rogaland utløste en væpnet politiaksjon i mars i fjor da de maskerte seg og kastet en sekk inn i en ambulansesentral. Nå har de mistet autorisasjonen.

Jørpeland ambulansesentral

Bombespøken til to fastleger på ambulansesentralen på Jørpeland førte til at kvinnene mistet autorisasjonen.

Foto: Magnus Stokka / NRK

De to fastlegene skal ha forklart at det hele var ment som en spøk, men verken politiet eller de ansatte ved ambulansesentralen syntes det var morsomt.

Nå er begge de to fastlegene fratatt autorisasjonen, skriver Nettavisen. Dette etter at fylkeslegen i Rogaland, Janne Dahle-Melhus, opprettet tilsynssak mot de to fastlegene.

– Det som gjorde at vi så alvorlig på hendelsen, var at beredskapen ble satt ut av spill. Jeg tenker at de to fastlegene burde ha vurdert hva slags utfall hendelsen kunne få, uavhengig av formålet med handlingen, sier Dahle-Melhus til NRK.

Hun legger til at hun ikke har hørt om lignende hendelser tidligere, og at hun derfor ba Statens helsetilsyn om å vurdere reaksjoner overfor de to fastlegene.

Ble satt ut av spill

– Dette tar vi svært alvorlig. Vi har aldri vært i nærheten av å oppleve noe sånt, fortalte divisjonsdirektør ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), Hans Tore Frydnes, etter hendelsen.

Hans Tore Frydnes

Hans Tore Frydnes, som er divisjonsdirektør ved SUS, synes ikke spøken var morsom.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Spøken førte til at ambulansesentralen ble satt ut av spill, og beredskapen måtte flyttes til andre steder mens det hele pågikk mellom én til to timer.

Hendelsen på Jørpeland i Ryfylke ble anmeldt av både politiet og Helse Stavanger, men saken gikk til konfliktrådet og ble avsluttet.

Opprettet tilsynssak

Nå har Helsetilsynet valgt å tilbakekalle autorisasjonen til de to legene. Dermed kan ingen av dem verken arbeide eller titulere seg som lege.

– Min klient legger seg helt flat, og skulle vært denne hendelsen foruten. Hun mener også at det å miste autorisasjonen ikke er en riktig reaksjon i saken. Det mener det er bedømt for strengt, sier advokat for den ene kvinnen, Sulman Hussain, til Nettavisen.

Ifølge Nettavisen vil Hussains klient påklage vedtaket fra Helsetilsynet.