NRK Meny
Normal

– Her er fire dødsfeller på tretti meter

Mange på Sjernarøy er sinte og frustrerte etter at penger til å utbedre fylkesvei som går rett gjennom smalt gårdstun er strøket fra budsjettet.

Farlig vei på Sjernarøy

Bevilgningen til å utbedre FV611 forbi gårdstunet på Kyrkjøy ble strøket i fylkesbudsjettet. nå samler innbyggerne underskrifter for å få tatt opp saken på ny.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– På tretti meter her så er det fire dødsfeller her vil jeg si. Ungene kan komme rett ut i veien uten forvarsel for bilister.

Ute i vinden peker Reidar Hauge ut de farlige punktene på veien som går rett ved hushjørnene til familien med tre små barn.

– For tjue år siden var jeg for første gang frempå med forslag om å legge om veien. Da fikk jeg fort beskjed om at det ikke var penger.

Det sier far til Reidar, Torstein Hauge.

Etter en befaring i mai 2010 bestemte et enstemmig Samferdselsutvalg i fylket likevel at veien gjennom gårdstunet på Kyrkjøy i Finnøy skulle utbedres og legges utenom gårdstunet så fort som mulig.

Underskriftsaksjon i Sjernarøy

Innbyggerinitiativet innebærer at den som klarer å samle 500 underskrifter kan kreve å få en sak opp til behandling i fylket. Det er målet til aksjonistene på Sjernarøy.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Da forslaget for budsjett for 2014 var klart i høst, var pengene til ny vei endelig inne, men under behandlingen før jul ble de strøket.

– Kjører som om de hadde stjålet både bil og bensin

Etter at den nye broa åpnet i 2010 er seks av Sjernarøyane knyttet sammen med bilvei, og det medfører at trafikken gjennom gårdstunet har økt betraktelig. Nå går også mye av trafikken til og fra ferjeleiet gjennom gårdstunet.

– I sommerhalvåret tredobler vi innbyggertallet her. Det største problemet mener jeg er at folk skal nå en ferje, og ferjeavgangene er ikke tettere enn de må være, kommer de litt seint, så kommer de ikke med den ferjen fordi den er smekkfull. Da kjører de som om de har stjålet både bil og bensin.

Det mener Trygve Hetland. Han er en av dem som vil samle underskrifter for å få saken opp til ny behandling i Rogaland fylkeskommune via funksjonen innbyggerinitiativ. Den som samler underskrifter fra minst fem hundre innbyggere kan kreve å få en sak opp til behandling i fylket.

Hauge og Hetland

Trygve Hetland, Torstein Hauge og Reidar Hauge frykter ulykker på veien som går gjennom gårdstunet til Hauge-familien på Kyrkjøy.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

I sommer ble to menn kjørt ned og drept på den samme fylkesveien på naboøya Bjergøy. Ulykken har rystet sjernarøysamfunnet og gjør frustrasjonen over at utbedringen av fylkesvei 611 ikke kommer i gang, enda større.

– Det er klart det preger et samfunn. Alle kjenner alle her inne. Det er klart slike ting henger igjen. Vi har ikke råd til å miste noen, om det er byfolk eller fastboende. Dette er en farlig vei, ferdig med det, sier Hetland.

– Nå må politikerne i fylket holde det de har lovet

For Finnøyordfører Gro Skartveit er det en stor overraskelse at pengene til veiutbedringen er strøket fra budsjettet, men hun mener at hverken hun eller administrasjonen har sovet i timen.

Gro Skartveit

Finnøy-ordfører Gro Skartveit er opprørt over at bevilgningen til å utbedre FV611 på Kyrkjøy ble strøket under den politiske behandlingen av saken.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Da jeg fikk telefoner om dette, så ble jeg ganske opprørt. Jeg hadde ikke trodd dette var sant. Jeg hadde vært med i denne prosessen fra 2010 i samferdselsutvalget. Dette er blitt lovet så lenge, og så mange ganger, sier hun.

Skartveit sier at kommunepolitikerne ikke ante hva fylkesrådmannen la fram i saken. Det at bevilgningen til å legge om den trafikkfarlige veistrekningen har hun bare fått vite fra media.

– Nå må vi ta det opp igjen, for nå må politikerne i fylket holde det de har lovet. Denne saken må komme opp igjen, sier Skartveit.