NRK Meny
Normal

Farlig overtid

Overtidsbruken i busselskapet Veolia er helsefarlig.  Sjåfører har sittet bak rattet i over ett døgn i strekk i sommer.

Veolia-buss, arikvbilde
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Leder i Rogaland Transportarbeiderforening, Inge Vidar Lone sier at det er rene "vill vest" tilstander i buss-selskapet. På grunn av sjåførmangel i sommer har mange jobbet mellom 20 og 30 timer overtid i strekk.

De tillitsvalgte har systematisk gått igjennom time listene fra i sommer - og det har vært skremmende lesning

- Overtidsbruken er sjokkerende, sier klubbleder Geir Meyer. Sjåførene har vært livsfarlige i trafikken, mener klubblederen.

30 timer sammenhengende kjøring 

Geir Meyer
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

- Situasjonen, etter at jeg kom tilbake fra ferie, er graverende.  Det gjelder både kjøretid, døgnhvile, ukehvile og overtidsbestemmelser.  Det går på livet løs.  Sjåfører går på om morgenen kl. 04.50 og de kjører til kl. 04.50 neste morgen med en time og tre kvarters opphold.  Så begynner de igjen kl. 06.45 og kjører til kl. 05.00 om morgenen.  De har så et opphold til kl. 17.30 og går på igjen og kjører til kl. 24.00 og starter igjen kl. 06.00, forteller Meyer.

- En trailersjåfør hadde nok mistet lappen med så mye kjøring. Å frakte mennesker burde være mye strengere, sier Meyer.

Han mener politikerne bør sette seg ned og se på systemet og  foreslår å innføre et lignede system  som det trailersjåførene har.

Tjener 80 000 i måneden

Den ekstremene overtiden har gitt månedslønner på oppimot 80 000 kroner. Det har ikke vært uvanlig med 50-60 timer overtid i uka i juli. Nå bringes overtidsbruken inn for Arbeidstilsynet.

Sjåførene klager ikke, de er fornøyd.  Med en slik månedslønn kjører de så mye de kan. 

Trues med oppsigelse

Meyer forteller også at en person har blitt truet med oppsigelse hvis han ikke tar jobben.  De tør ikke si nei, sier han.

Busselskapet legger seg flate

I busselskapet Veolia - tidligere Connex, legger de seg flate. Overtidsbruken har kommet ut av kontroll i sommer på grunn av sjåfør mangel,  er forklaringen fra selskapet.