Faren til Birgitte Tengs:– Tror ikke det kommer frem noe nytt

Drapet på Birgitte Tengs har tynget familien og lokalsamfunnet i over 20 år. Nå håper de på et endelig punktum.

Faren

Faren til Birgitte Tengs, Torger Tengs, håper politiet tar datterens drapsmann. Men han tror ikke at de finner så mye nytt.

Foto: Thomas Halleland

– Vi var i et møte med Kripos i går. Det var greit nok det.

Torger Tengs tar NRK imot hjemme i sofaen. I dag ble det kjent at politiet gjenåpner Birgitte Tengs-saken. Torger Tengs fikk nyheten i går. Han er faren til jenta som ble funnet brutalt drept for 21 år siden. Han vet ikke helt hvordan han skal reagere.

Bilde av Birgitte

Bildet av Birgitte Tengs henger på veggen i stua.

Foto: Thomas Halleland

– Jeg er litt skuffet.

Håpte på mer

Tidligere i dag møtte polititoppene pressen i Haugesund. Politimester Hans Vik og leder for Cold case-gruppen til Kripos, Espen Erdal, fortalte hvorfor de tror på en oppklaring til tross for at det har gått over 21 år. Politiet i Haugalandet låste seg tidlig til to spor den gangen.

Først hårene i hånden til Birgitte Tengs, så fetteren som erkjente å ha drept henne etter lange og harde avhør. Han trakk tilbake tilståelsen. Kripos vil se bort fra denne. Det er imidlertid andre spor, blant annet elektroniske spor, overvåkingsbilder, bankutskrifter, som ikke ble godt nok sjekket ut den gangen. Alt dette kommer frem i en rapport.

Kopervik sentrum

Kopervik sentrum onsdag formiddag

Foto: Arne Gunnar Olsen

– Jeg hadde et håp om at de hadde etterforsket litt, men de (Cold case-gruppen, journ.anm.) hadde kun systematisert og gått gjennom saken. Jeg håpte de hadde sendt noe til DNA-analyse.

Torger Tengs sier han skjønner at han ikke helt hadde forstått hva Cold case-gruppa skulle gjøre i første omgang.

– Men vi er glad for at saken etterforskes, men det blir tøft. Vi har levd med dette i over 20 år nå ... men jeg tror ikke den nye etterforskningen kommer til å bringe til noe nytt inn i saken.

Håp

Men han har håp. 21 år og seks måneder etter at datteren ble drept. Han har fortsatt hengende bilde av datteren i stua. Hun som ble drept bare 17 år gammel.

– Kristin-saken har gitt oss håp, sier Torger Tengs.

17 år etter drapet på Kristin Juel Johannessen ble en 40-åring dømt til 13 års fengsel. Ny DNA-teknologi gjorde det mulig. Torger Tengs håper ny DNA-teknologi skal føre til nye svar, eller bekrefte tidligere antakelser i Birgitte Tengs-saken. Nå skal politiet i Stavanger lete etter nye svar.

Stedet der Birgitte Tengs ble drept

Stedet der Birgitte Tengs ble drept

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

Politiet på Haugalandet, som etterforsket saken på 90-tallet, skal ikke etterforske saken denne gangen. Politiet fikk mye kritikk for etterforskningen den gangen.

– Det hadde vært herlig og fått et endelig svar. Et punktum. Nå sitter jeg i media i igjen. Det burde ikke være sånn, sier Torger Tengs.