Hopp til innhold

Får utlevert såpe og vaskeinstruks

Stavanger kommune igangsetter storstilt vaskekampanje for å få svømmehallens gjester til å ta av badedrakten og bruke såpe.

Stavanger svømmehall

I Stavanger svømmehall er det mange som ikke vasker seg tilstrekkelig før de får i bassenget. Det vil kommunen nå gjøre noe med.

Foto: Samina Bruket / NRK

Stavanger kommune igangsetter vaskekampanje for å få innbyggerne til å vaske seg før de går inn i kommunale svømmeanlegg. Stadig flere unngår dusjen før de hopper ut i vannet, eller velger å dusje med badedrakten på. Fra i dag av vil innbyggerne få utdelt såpe og egen vaskebrosjyre når de kommer til svømmehallene.

– Jeg synes det er ekkelt å svømme i samme basseng som mennesker som ikke har dusjet først. Jeg føler at det er flest tenåringsjenter som ikke dusjer, sier Therese Sørli

Hun besøker et offentlig badeanlegg i Stavanger mer eller mindre daglig. Selv dusjer hun naken og bruker godt med såpe før hun hopper i vannet. Det er det langt fra alle som gjør.

– Snurrer seg et par ganger i dusjen og tror det holder

Problemet er blitt så stort at kommunen nå igangsetter en storstilt vaskekampanje i svømmehallene. Gjestene vil fra i dag av få utlevert såpe og får beskjed om å kle av seg og vaske seg før de entrer svømmebassengene.

– De har badedrakt på seg når de går inn, snurrer seg et par ganger i dusjen, og tror det er greit. Jeg syns det er likt for alle aldersgrupper, unge og gamle, sier badevakt Monica Vold.

Hva svarer de når du ber dem om å dusje ordentlig?

– Det er mange som sier at de dusjet da de sto opp. Vi prøver å fortelle dem at de mister hudceller og fett når de kler av og på seg. Vi vil at det skal være gode verdier i vannet, at det skal være trygt og godt og inneholde minst mulig bakterier, legger hun til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Stavanger Svømmehall

Stavanger svømmehall ligger i sentrum.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Vil ha renere vann og mindre klor

Monica Vold er badevakt i Stavanger svømmehall. Hun tror ikke nødvendigvis økende sjenanse er hovedårsaken til at badegjestene beholder badedrakten på i dusjen eller lar være å vaske seg før de skal svømme.

I brosjyren badegjestene får utlevert får gjestene beskjed om å vaske hele kroppen med såpe før de benytter seg av svømmebassenget og ar badetøyet skal av.

– Målet er å oppnå renere vann og tilføre mindre klor i vannet. Ved å dusje seg godt med såpe vil opptil to tredeler av svette, hus og hårrester fjernes og en tredel av alle bakteriene forsvinne ned i dusjslukene, sier Vold.

– Noen blir flaue, andre blir sure og noen beklager

Terese Sørli har svømt daglig i mange år. Hun er glad for den vaskekampanjen som nå settes i gang i regi av kommunen. Selv har hun tatt mot til seg og påtalt manglende dusjing og dusjing med badedrakten på i mange år.

– Hvis det er noen som ikke gjør det er jeg ikke redd for å ta frem pekefingeren og be dem om å kle av seg og bruke såpe. Unge jenter blir flaue, noen blir litt sure og noen beklager, sier Sørli.

Hun er veldig positiv til kommunens kampanje.

– Jeg synes det er kjempebra. Fokus på rene kropper er bra, og jeg tror det hjelper, sier hun.