Hopp til innhold

Atle Simonsen får lite støtte for EU-nei

FpU og leder Atle Simonsen får liten støtte fra lokale Frp-profiler: De vil at Frp fortsatt skal være nøytrale i EU-spørsmålet.

Atle Simonsen

FpU-leder Atle Simonsen vil at Fremskrittspartiet skal ta et klart standpunkt mot EU. I dag er partiet nøytrale.

Roy Steffensen

Roy Steffensen (Frp), stortingsrepresentant for Rogaland.

Foto: Frp
Tore B. Kallevig

Tore B. Kallevig, Frps gruppeleder i Stavanger.

Foto: Marius Vervik / Frp
Bente Thorsen

Bente Thorsen (Frp), stortingsrepresentant for Rogaland.

Foto: Fremskrittspartiet
Pål Morten Borgli

Pål Morten Borgli, varaordfører i Sandnes.

Foto: NRK

– Jeg synes vi har det greit slik vi har det nå. Hele EU-saken er jo død i Norge, sier stortingsrepresentant fra Rogaland, Roy Steffensen (Frp), som personlig er for EU-medlemskap.

Han støtter dermed ikke fersk leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Atle Simonsen, sitt utspill i Klassekampen om å få Frp over på nei-siden når moderpartiet skal vedta nytt partiprogram i 2017.

I dag er Frp nøytrale i EU-spørsmålet: Partiet har vedtatt at de vil føye seg etter en eventuell folkeavstemning. Samtidig er over 70 prosent av Frp-velgerne er motstandere av norsk EU-medlemskap, ifølge en spørreundersøkelse publisert i Klassekampen i januar.

– Må gjerne ta kampen

– Han må gjerne ta kampen, men jeg tror ingen i partiet ønsket et annet standpunkt enn folkeavstemning, sier Steffensen.

Han får støtte av Frps gruppeleder i Stavanger og ja-mann, Tore B. Kallevig:

– Du vil få like mange svar som det er Frp-ere. Når vi har møter, har vi de som er ihuga tilhengere og de som er ihuga motstandere.

– Det er litt pragmatisk og demokratisk å si at dette skal folket bestemme, sier han.

Feigt?

– Det er ikke feigt av partiet og ikke ta standpunkt?

– Det blir å stille spørsmålet litt feil. Dette har ikke noe med feighet å gjøre, men med respekten for demokratiet å gjøre. Og ingenting er mer demokratisk i en så stor og viktig sak for Norge, enn en folkeavstemning, sier Kallevig.

Selv er han lei av at Norge må stå på gangen i Europa.

– Norge er flinkest i klassen til å innføre direktiver, men vi har jo, i motsetning til EU-medlemmer, ikke de samme mulighetene til innvirkning og påvirkning, sier han.

Blant de lokale Frp-profilene ønsker heller ikke nei-tilhenger og stortingsrepresentant Bente Thorsen at Frp skal ta et klart standpunkt i EU-spørsmålet.

Borgli heier på Simonsen

Unntaket er varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli:

– Jeg sendte en SMS til Atle i morges. Endelig et godt og voksent forslag fra ungdommene våre, skrev jeg.

– Dette har jeg prøvd på før – i 2009. Jeg mener det vil være en god sak for partiet å flagge et nei, sier han.

I likhet med Simonsen er det EU-byråkratiet som bekymrer Borgli.

– Byråkratiet svulmer og svulmer. Og så har litt med selvråderetten å gjøre. I stedet for å være et organ for økonomisk samarbeid, beveger EU seg i retning av å bli en ny europeisk supermakt, sier han.

– Må tørre å ta standpunkt

FpU-leder Atle Simonsen sier følgende til Klassekampen:

– Det overveldende nei-flertallet blant velgerne våre forteller meg at det bør være mulig å få Frp til å snu. Et liberalistisk parti må tørre å ta tydelig standpunkt her. FpU har alltid kjempet mot påbud, forbud, byråkrater og politikere som vil detaljstyre folks liv, vi vil ikke kjempe mot byråkrater i Brussel i tillegg, sier Simonsen.

Frp-leder Siv Jensen sier til NTB at hun vil lytte til ungdomspartiets argumenter.

– Jeg registrerer ikke at det er et sterkt ønske i befolkningen om EU-medlemskap, og dette er derfor ikke en veldig aktuell debatt. FpU er en frisk ungdomsorganisasjon som både inspirerer, presser og korrigerer moderpartiet i mange saker, sier hun til avisen.