NRK Meny
Normal

Får Terra-kommunene pengene tilbake?

En svært viktig dom for økonomien i flere norske kommuner blir avsagt i London fredag formiddag.

Haugesund kommune lånte 231 millioner i den britiske banken Depfa Bank for å kjøpe verdipapirer gjennom Terra Securitues.I dag faller dommen i kommunenes rettssak mot Depfa Bank.

Haugesund kommune lånte 231 millioner i den britiske banken Depfa Bank for å kjøpe verdipapirer gjennom Terra Securitues.

Kommunen tapte over 130 millioer kroner på disse verdipapirene og krever at den britiske banken dekker dette beløpet.

- Vi har avdekket gjennom dokumenter at det har vært et intimt samarbeid mellom Depfa Bank og Terra om disse transaksjonene. Banken var i sterk tvil om lovligheten, men det ga de aldri uttrykk for overfor kommunen. De var veldig klar over at pengene skulle brukes til investeringer i verdipapirer som er forbudt etter kommuneloven i Norge.

LES: Haugesund stevner Depfa Bank

Det sa ordfører Petter Steen til NRK da formannskapet i Haugesund i desember i fjor vedtok å stevne den britiske banken.

- Illojal opptreden

- Kommunen mente dette var illojal opptreden overfor en kontraktspart som ikke har samme juridiske og finansielle kompetanse. Kommunen mener derfor at den må holdes skadeløs i Terra.saken.

Stevningen ble levert til The high Court Of Justice, Commercial Court i London. Stevningen ble gjort sammen med Narvik kommune som også har lånt penger fra samme bank.

Dommen faller fredag formiddag og ordfører Petter Steen har innkalt til pressekonferanse klokken 11.15.