Får ikke læreplass fordi skip ligger i opplag

Offshorerederiene har den siste uka sagt opp mer enn 120 personer, og flere skip ligger til kai. Dermed spøker det voldsomt for opplæringsplassene til nautikkstudentene.

Norman Neptun

Solstad har flere båter i opplag, på grunn av nedgang i bransjen. Her ankerhåndteringsskipet «Norman Neptun».

Foto: Solstad Offshore

– Det er så mange, Solstad sier opp, Eidesvik sier opp, nautikkstudent Niklas Görjevik ramser opp de dårlige nyhetene.

Over 40 norske fartøy i opplag og permittering av tilsette er realiteten for den norske offshore-flåten. Det er dårlig nytt for studentene som vil inn i næringen.

De siste ukene har offshore-rederier sagt opp mer enn 120 personer. Flere båter er lagt i opplag, og noen er solgt. På Høgskolen Stord/Haugesund sitter studentene som kanskje må se langt etter drømmen om en jobb til sjøs.

VIDEO: På Høgskolen Stord/Haugesund sitter studentene som kanskje må se langt etter drømmen om en jobb til sjøs.

Får ikke sluttført

At folk mister jobben i bransjer som har med oljeindustrien å gjøre er ikke noe nytt, men nå går det på læreplassene løs. En fjerdedel av tredjeårsstudentene på nautikkstudiet ved Høgskolen Stord/Haugesund står uten kadettplass til høsten.

Sverre Meling jr.

Sverre Meling jr, daglig leder for Maritimt forum, håper markedet kommer tilbake.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det som er alvorlig er at de ikke får sluttført utdanningen sin, sier Sverre Meling jr. som er daglig leder for Maritimt forum.

Han er ikke «dypt deprimert» på vegne av studentene, og tror det vil ta seg opp igjen, men det kan tid.

– Jeg tror markedet kommer tilbake, men nå tror jeg det ligger omkring 40 skip i opplag, og da er det vanskelig å få studenter ut i opplæring, sier Meling.

Kleven supplybåt

Kleven supplybåt er bygget for Eidesvik. Eidesvik er et av rederiene som har merket bremsen i bransjen.

Foto: Tom Guldbrandsen

Kom til Norge for å dra til sjøs

I dag var det eksamenstid for nautikkstudentene, og for svenske Görjevik, er fremtida etter endt tid på skolebenken usikker.

– Det er klart jeg blir urolig, man spør seg selv hvordan det skal gå når man er ferdig med tredjeåret. Jeg er svensk, og har kommet hit kun for å komme til sjøs, så er det klart det er et uromoment, sier han.

På landsbasis er det i dag manko på rundt 500 opplæringsplasser, det vil si læreplasser og kadettplasser for blant annet nautikkstudenter etter endt bachelor. En læreplass som er nødvendig for å få sluttført utdannelsen.