NRK Meny
Normal

Får ikke ha yrkesfag på ny kristen videregående skole

Luthersk misjonssamband skal etablere ny kristen videregående skole i Haugesund eller Fastlands-Karmøy, men de får ikke tilby yrkesfag.

Norsk Luthersk Misjonssamband

Det er Norsk Luthersk misjonssamband som står bak skoleplanene. Skolen skal ligge i Raglamyr/Norheims-området i Haugesund/Karmøy.

Foto: NRK

Leif Kåre Kolnes

Leif Kåre Kolnes, styreleder i Kristen videregående skole Haugalandet.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Haugalandet får en helt ny videregående skole høsten 2016. Det er Norsk Luthersk misjonssamband som står bak planene, og navnet blir Kristen videregående skole Haugalandet (KVH).

– Dette blir spennende! sier styreleder Leif Kåre Kolnes, som satser på å ha på plass en full førsteklasse til høsten.

KVH er godkjent for 190 elever fordelt over tre årstrinn. Opprinnelig hadde skolen planer om å starte opp både med studiespesialisering og yrkesfag, men fikk ikke lov av Utdanningsdirektoratet å starte opp med yrkesfag.

Får ikke ha yrkesfag

KVH ville ha 15 studieplasser innenfor byggfag, 15 innenfor elektro og 15 innenfor helse og omsorg. Etter nei både hos fylkesutvalget og i Utdanningsdirektoratet, ble avslaget anket til Kunnskapsdepartementet. Også de sa nei.

Styreleder Kolnes er overrasket.

– Rogaland har jo tradisjonelt vært et blått fylke der man har sett at det offentlige og private kan gjøre ting sammen, sier han.

Bjørn Sæstad

Bjørn Sæstad (H)

Foto: Rogaland fylkeskommune

Begrunnelsen for avslagene har blant annet vært at Rogaland har nok skoleplasser på yrkesfag, men for få læreplasser.

– Vi kan ikke risikere å få en opphoping på de mest populære fagene, som petroleum og elektro, der det ikke er en vei ut fordi det ikke finnes nok læreplasser, sier Bjørn Sæstad (H) i opplæringsutvalget i fylket.

– Ungdommene må ha et tilbud etter at utdanningen er avsluttet, fortsetter politikeren, som er fornøyd med at departementet var enig i fylkes konklusjon.

Når KVH åpner dørene til skolestart høsten 2016, blir det derfor bare med studiespesialisering.

– Mange er interessert

Skolen planlegger å etablere seg et sted i Raglamyr/Norheims-området. Her er det ingen videregående skoler fra før av.

– Vi synes det er et naturlig valg. Skolen vil da ligge tett på Karmøy, samtidig som vi får med oss Fastlands-Karmøy.

Mange elever har allerede vist interesse for skolen, og Kolnes har blant annet besøkt de kristne Danielsen ungdomsskolene på Karmøy og i Haugesund for å rekruttere elever.

– Mange av dem er litt usikre på hva de skal ta seg til, men jeg har fått 20 hender i været på at det er interesse for denne studieretningen, sier Kolnes.