NRK Meny
Normal

Legger ned asylmottak – får flere asylsøkere

I mai kom nyheten om at asylmottaket i Stavanger skulle legges ned fordi det kom få asylsøkere. Nå kommer tallene som viser at det kommer flere.

Stavanger ønsker asylsøkere

I mai var det mange som protesterte mot nedleggelse av asylmottaket i Stavanger på Arnageren i Stavanger.

Foto: NRK

Demonstrerte mot nedleggelse av asylmottaket

Flere politikere, asylsøkere og organisasjoner møtte opp for å protestere mot nedleggelsen av Stavanger mottak.

Foto: NRK

Ivrige demonstranter stilte seg opp i protest i mai da nyheten kom om at asylmottaket i Stavanger skulle legges ned. De, og asylsøkerne, var fortvilet over at de rundt 200 asylsøkerne måtte finne seg en ny plass å bo.

UDI sa nei til å fornye kontrakten med mottaket som går ut 31. august fordi det kom for få asylsøkere til landet. Men i går kom nye tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI), det blir ikke færre asylsøkere, det blir flere.

Anbudskonkurranse om driften

Christine Wilberg

Christine Wilberg, avdelingsdirektør i UDI.

Foto: Nora Lie/UDI

– Vi skjønner at det virker rart at vi tidligere i år har valgt å legge ned noen mottak, blant annet det i Stavanger, når vi nå ser en økning i antall asylsøkere, sier Christine Wiberg i UDI.

Hun mener dette viser hvor uforutsigbart asylfeltet er.

– Det er politisk bestemt at vi skal ha et fleksibelt mottakssystem og det betyr at vi hele tiden må tilpasse antall asylmottak til antall asylsøkere som kommer, sier hun

De nye tallene viser at antallet asylsøkere i Norge ikke har vært så høyt siden 2009. Og Wiberg sier de derfor vil trenge flere mottak, men mottaket i Stavanger får ikke fortsette uten videre.

– I mai og juni har vi sett en økning. Da har vi vurdert det dit hen at vi kan ha behov for flere asylplasser igjen. Og da har vi lagt ut en anbudskonkurranse på drift av asylmottak. Hvis Hero (selskapet som driver mottaket journ.anm.) vil legge inn tilbud i den konkurransen så vil de bli vurdert på lik linje som alle andre, sier hun.

Fristen går ut om fire dager

Utviklingsdirektør i Hero Norge, Kjartan Dirdal, jobber nå med et tilbud for å fortsette å drive i Stavanger. Fristen går ut 14. juli, og planen er å kunne ha mottak i Stavanger

Men selv om de skulle få tilslag i anbudskonkurransen om å drive mottak så betyr ikke det at dagens stavangermottak får fortsette som i dag.

– Når det gjelder asylsøkerne som bor der i dag, så går alt som planlagt. Vi jobber med en kontrollert nedbygging hvor søkerne får beskjed om å flytte til et annet mottak så nært som mulig, sier Dirdal.

Håper på snuoperasjon

Terje Høyland

Styreleder i organisasjonen Rettferdighet i asylpolitikken Terje Høyland.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Styreleder i organisasjonen Rettferdighet i asylpolitikken Terje Høyland håper derimot at UDI snur, og at mottaket fortsatt kan drives uten at asylsøkerne må flytte.

– Hvis det nå viser seg at de har behov så tenker jeg dette er en god anledning til å snu. Har UDI så mange byer i Norge som tar imot asylsøkere? I Stavanger ønsker vi asylmottak, vi er dyktige på det, og vi har et godt apparat på plass, sier Høyland.

Protesterte mot nedleggelse av asylmottaket i Stavanger

VIDEO: Madelen Dieme fortalte i mai om frykten for å måtte begynne på ny et helt annet sted i Norge.