NRK Meny
Normal

Får egen bymusikal i 2008

Bentein Baardsson og Håkon Berge set opp eit musikkspel som stavangerforfatteren Gunnar Roaldkvam skal skrive.

 

Byterminalen i Stavanger
Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Musikalen skal setjast opp på jernbaneområdet i Stavanger sentrum.

Musikalen får støtte frå kulturhovedstaden Stavanger2008, og det er LO og Næringsforeninga som står bak.

Premieren for Byterminalen er satt til 23. mai 2008.

 

Byterminalen

Byterminalen vil være en dokumentarisk musikal knyttet til folks hverdagsliv og kultur. Og byens puls vil slå sammen med den sceniske forestillingen, all den tid enkelte tog og busser vil komme og gå mens musikalen spilles.

- Byterminalen blir speilbildet av et rastløst og konkurransepreget samfunn, der alle er på vei til noe annet, men der det samtidig er viktig med tilhørighet og lokal identitet. Vi forsøker å belyse dette på en nær måte, og gjerne med litt humor, sier Gunnar Roalkvam.

Forfatter Roaldkvam

Stavanger-forfatteren har gitt ut diktsamlinger og skuespill, en rekke sakprosatitler om fagbevegelsen, og skrevet tekster til blant andre Sigvart Dagsland og Stavangerensemblet.

- Byterminalen er tenkt som et gjennomkomponert scenisk verk. Formatet krever et stort orkester og et variert klanglig uttrykk, og derved også musikalsk mening, sier komponisten, Håkon Berge om musikalen som Stavanger Symfoniorkester deltar i. Berge har komponert orkesterverk, kammermusikk og musikkdramatiske verk, og dessuten en lang rekke verk for teaterscenen.

Bentein Baardson

Regien er ved Bentein Baardson. Baardson har arbeidet som teatersjef og regissør ved flere av de norske institusjonsteatrene, og er dessuten kjent som en mann for de store anledninger, enten det gjelder åpningsseremonien for Lillehammer-olympiaden eller Peer Gynt-forestillingen i Egypt. Scenograf er Ingeborg Kvamme og produsent Nora Ibsen.

Signalprosjekt for 2008

- Dette er et signalprosjekt for oss. Det er en historie fra Stavanger, men historien er alles, den er universell. Og den utspiller seg på et uvanlig sted, men som alle bruker i hverdagen. Vi er glad for å arbeide med Bentein Baardson, Håkon Berge og Gunnar Roalkvam om musikalen. Og vi deler verdiene i prosjektet, sier Mary Miller, direktør i Stavanger2008.

Hun viser blant annet til Næringsforeningen og LO, som utgjør en unik kombinasjon av representanter for fagorganiserte og bedrifter. De har etablert stiftelsen ”Arbeid og kultur”, som skal drive kulturelt arbeid før, under og etter 2008. – Prosjektet Byterminalen skal også kunne utvikles og deles inn i mindre prosjekter der vi involverer skoler og amatørgrupper, sier distriktssekretær Øystein Hansen i LO Rogaland.