Hopp til innhold

Får 200 kilo med «krisefarse» etter et dataangrep stanset hele produksjonen

Ved kjøttdiskene på Jæren, midt i Norges matfat, har det siden romjulen vært tomt for regionens egen «kebab» – nemlig kjøttfarse.

Fersk baconfarse

Disse «kakene» laget av kjøtt og krydder er Jærens eget svar på kebab og stasjonsburger.

Foto: Erik Waage / NRK

– Det er litt merkelig hvordan det henger i hop. At et dataangrep kan kobles til farsen man kjøper i butikken, sier Ernst Haaland, som jevnlig kjøper seg farse for et raskt måltid.

En sentral del av ethvert moderne samfunn er tilgangen til enkel, god og ikke minst rask mat.

Den type mat man kan skaffe seg om man har dårlig tid, eller trenger en rask lunsj og ikke har lagd matpakke.

I byene handler det ofte om en rask tur innom fastfood-kjedene eller en kebab, lenger ute på landet er det gjerne en stasjonsburger eller pølse.

Midt i Norges matfat på Jæren i Rogaland handler det hovedsakelig om én ting – farse.

– Farsen er kjempeviktig for folk på Jæren. De vil ha den til frokost, lunsj og kvelds, sier Siv Anita Undheim, leder for Coop Express på Bryne.

Men siden romjulen har det vært helt tomt for farse i kjøttdiskene på Bryne.

Tomt for farse

Det har vært tomt for farse på Bryne siden romjulen

Foto: Erik Waage / NRK

Årsaken er dataangrepet mot Nortura, som tvang matprodusenten til å stenge produksjonen.

Dataangrep gir kjøttmangel

På Jæren er farse god butikk. Bare på Coop Obs og Coop Express på Bryne selges det 500 kilo i uka.

– Vi får normalt inn et halvt tonn farse i uka, og det går som regel ut i løpet av den uka, sier Turi Karlsson, ferskvareleder for Coop Obs Bryne.

Farsen utgjør omtrent 130.000 kroner av den ukentlige omsetningen til disse to butikkene.

Det var Jærbladet som først omtalte saken.

I romjula fikk de beskjeden fra Nortura om at det ikke ville komme flere leveranser med farse på en stund, siden de måtte stanse all produksjon.

– Det viser hvor sårbare vi er når de fleste tingene vi er avhengig av går på data, sier Karlsson.

Dataangrepet rammet alle datasystemene til Nortura, som umiddelbart stoppet produksjonen for å begrense skadene.

– Beklageligvis fikk vi et dataangrep rett før jul, som ga oss leveringsproblemer. Men nå er vi i gang igjen og har fått produksjonen opp. Så vi regner med at farsedeigen skal komme til Bryne ganske raskt, sier Kjell S. Rakkenes, konserndirektør i Nortura.

Til unnsetning med «krisefarse»

– Nå har vi levert rundt 200 kilo med fersk baconfarse, sier Reidar Skretting, eieren av slakteributikken R. Skretting.

Da han fikk nyss om farsekrisen tok han umiddelbart kontakt med lagerlederen i Coop på Bryne for å tilby farsedeig.

Reidar Skretting

Reidar Skretting driver en slakterbutikk på Varhaug. Han stilte opp med nødfarse.

Foto: Erik Waage / NRK

– De kunne ikke gå her og vente på farse. Det går ikke an, sier Skretting.

Nortura kunne ikke komme med leveranser før til neste uke. Men siden Skretting lager sin egen farsedeig, kunne han tilby en leveranse på 200 kilo på kort varsel.

Ernst Haaland, som pleier å kjøpe seg en farse når han er på hjul gjennom Bryne, er godt fornøyd med at farsen er tilbake i kjøttdisken.

Ernst Haaland får kjøpt seg farse

Ernst Haaland skal gjerne ha seg en farse når han er ute på farten.

Foto: Erik Waage / NRK

– Da har jeg endelig fått min, så nå er jeg veldig fornøyd.