Fant larver i barnegrøt

Ekkelt, men ufarlig mener Mattilsynet.

Larve i økologisk barnegrøt

Larver på denne størrelsen fant Eli Jansen Van Vuuren i barnegrøten.

Foto: Lene klovning / NRK

Småbarnsmoren Eli Jansen Van Vuuren fant levende larver i en pakke økologisk barnegrøt som hun var i ferd med å gi til sin fem måneder gamle sønn. Grøtpakken er av merket Quinua og er produsert av Aurion as i Danmark.

- Jeg åpnet pakken med grøt og satte den på benken for å varme vann. Da jeg kom tilbake for å hente pakken, ramlet det flere larver ned på bordet og videre ned på gulvet. Jeg fikk helt panikk, sier småbarnsmoren.

Seksjonssjef for distriktskontoret i Mattilsynet Midt-Rogaland Eva Lillebakken, har analysert larvene. Hun mener de mest sannsynlig er melmøllarver.

- Vi kan ikke si det 100 prosent sikkert, men ut i fra spinnet inne i pakken ser det ut til at det er melmøll. Disse kan en finne i melprodukter og vi finner det like ofte i vanlig mel som i økologiske produkter, sier Lillebakken.

Ikke farlige å spise

Økologisk barnegrøt

Den økologiske barnegrøten.

Foto: Lene Klovning / NRK

- Det er ikke farlig for småbarn om de ved et uhell skulle få i seg melmøllarver. Men det er selvfølgelig ganske ekkelt, sier Lillebakken.

Den økologiske barnegrøten ble kjøpt ved den økologiske butikken på Ullandhaug. Mattilsynet har nå vært på inspeksjon i butikken. De vil sikre at butikken gjør de nødvendige tiltak som skal til for å sjekke at skadedyrene ikke har spredd seg til andre produkter mens pakken var i butikken.

Ingen flere funn

Inger Larsen er ansvarlig for salg og økonomi i Aurion as. Hun beklager larvefunnet og sier at de ikke har hatt flere henvendelser angående larver i grøtmel.

- Hvordan disse larvene har funnet veien inn i posen med barnegrøt, kan en bare spekulere i. Men mest sannsynlig kommer de fra produksjonslokalene våre, sier Larsen. Vi er tilknyttet et firma i Danmark som kan sammenliknes med Skadedyrssikringsfirma som dere har i Norge. De kommer og tar prøver minst fire ganger i året for å sjekke at skadedyr ikke finner veien inn i lokalene våre.

- Men det har de allikevel gjort i dette tilfellet. Hvordan forklarer dere dette?

- Denne typen melmøllarve kommer fra USA og har en enorm luktesans. Møllen trives godt når det er varmt og fuktig, som det var i sommer da vi laget melet til grøten. Det kan da ha sneket seg inn en møll og lagt egg i melet til den aktuelle posen, som siden klekkes og blir til larver, sier Inger Larsen.

- Er det da sjanse for at det finnes egg og larver i flere poser?

- Det kan vi jo aldri si med sikkerhet at det ikke gjør. Men vi har ikke fått flere henvendelser om dette, sier Larsen.

Lillebakken fra Mattilsynet mener at larvene mest sannsynlig ikke har spredd seg.

- Det er ingen hull i posen så forhåpentligvis har de holdt seg der inne. Folk kan trygt fortsette å både kjøpe og spise økologisk mat. Foreldre kan trygt servere økologisk barnegrøt til barna sine, sier Lillebakken.

Kjøper økologisk igjen

Luka og Eli Jansen Van Vuren

Luka og Eli Jansen Van Vuren

Foto: Lene Klovning / NRK

Småbarnsmoren Eli Jansen Van Vuuren fikk seg riktignok en støkk da hun oppdaget larvene i barnegrøtpakken. Men dette påvirker ikke hennes meninger om økologisk mat.

- Jeg kommer fortsatt til å kjøpe økologisk mat. Men jeg kommer til å ligge unna melprodukter og tørrvarer, sier Jansen Van Vuuren.