NRK Meny
Normal

Fagforening frykter oljekutt truer sikkerheten

Over halvparten av oljearbeiderne sier i en undersøkelse at de mener kuttene i bransjen har påvirket helikoptertransporten negativt.

Helikopter på Gjøa

Mange oljearbeidere frykter at kuttene i bransjen vil få konsekvenser for helikoptertransporten fra og til oljeriggene. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

– Helikopterselskapene går med underskudd. Pengene de får inn går stort sett til drift. Det vet folk, og de tenker at det umulig kan gå upåvirket hen. Det er vanskelig å se for seg at det ikke vil påvirke sikkerheten, sier Roy Erling Furre i Safe.

Sammen med Safe advarer Industri Energi mot at nedskjæringene i oljebransjen etter hvert vil få følger for sikkerheten.

Går med underskudd

I en undersøkelse utført av Industri Energi og Bergens Tidende oppgir 56 prosent av oljearbeiderne som oppgir å ha fløyet helikopter minst en gang, at kutt i løpet av det siste året har gitt negativt utslag. 34 prosent mener helikoptertransporten ikke er blitt påvirket, mens 1 prosent mener effekten har vært positiv, skriver Bergens Tidende.

Prioriterer sikkerhet over kostnadskutt

Tommy Hansen i bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass avviser at sikkerheten er blitt dårligere.

– Ikke noe selskap på norsk sokkel kommer til å prioritere kostnadskutt over sikkerhet. Sikkerhet vil alltid vinne, sier kommunikasjonsdirektøren.

Også de største helikopteroperatørene forsikrer at sikkerheten prioriteres høyest og ikke er blitt kompromittert.