Hopp til innhold

Færre rammet av influensa

I år er det færre som har blitt syke med influensa. Ifjor var det 25 prosent flere som hadde influensa på samme tid.

Influensa, illustrasjonsfoto

I 2019 har antallet personer med influensasymptomer gått ned sammenlignet med samme tid i 2018. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Vi har fått en ny test, som gjør at vi kan analysere og få avdekket om man er influensasyk allerede i starten av et eventuelt sykehusopphold.

Det sier smittevernsoverlege Lars Kåre Kleppe ved Stavanger Universitetssykehus (SUS). Det er et av flere tiltak som skal føre til at færre får influensa.

– Vi har også kontroll når det gjelder behovet for isolering.

Lars Kåre Selland Kleppe

Smittevernoverlege ved Stavanger Universitetssykehus, Lars Kåre Kleppe.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

I tillegg er det langt flere som vaksinerer seg mot influensa enn før. 220.000 nordmenn har gjort dette det siste året. Totalt har antallet vaksinerte kommet opp i 850.000.

Og det har effekt.

Fra 400 til 150 innlagte

– Influensa B rammet ganske hardt i fjor, men den har vi ikke sett så mye til i år. Hittil er det bare én pasient som har blitt rammet til nå, sier Tonje Røssland, bioingeniør ved laboratoriet ved SUS.

Influensa type B er influensa med vanligvis mildere symptomer enn influensa A, den kraftigste formen.

Totalt er det 150 som er lagt inn på sykehuset i Stavanger med med influensa. I fjor var det 400 på samme tid.

Stavanger universitetssjukehus (SUS)

I Stavanger har antallet personer som blir lagt inn med influensa stupt fra 2018 til 2019.

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

600 færre influensasyke

Også nasjonalt viser tallene samme tendens. I uke 7 ble 299 personer innlagt på sykehus med influensa i år. I fjor var det 384. Det viser tall fra Folkehelseinstituttet. De måler også hvor stor andel av personer som tar kontakt med primærhelsetjenesten, eller kommunehelsetjenesten, som har influensalignende symptomer.

I fjor hadde 3,8 prosent av alle pasienter som tok kontakt med fastleger i uke 7 influensasymptomer. I år falt andelen til 2,4 prosent.

Er andelen over fire prosent i et fylke, regnes den som høy. I fjor var det over fire prosent i både Oslo, Hordaland, Rogaland, Akershus og Vestfold. I uke 7 i 2019 var ingen fylker med høy andel.

Totalt var det i overkant av 3000 personer som fikk influensa i uke 7 i 2018. I år var det 2460 som hadde viruset i kroppen på samme tid ut fra prøver som har blitt tatt.

– Økt vaksinasjonsgrad kan bidra til at færre smittes av influensa i år. I tillegg er dette et virus vi har hatt som en del av influensasesongen i flere år, og folk har gjerne vært i kontakt med det tidligere. Da kan man ha en beskyttelse fra før og kan da gjerne bli mindre syk, sier Kleppe.

Kart influensa uke 7

Folkehelseinstituttets kart viser andelen pasienter som hadde influensasymptomer i de forskjellige fylkene i landet i uke 7 2019. Andelen er blant alle personer som oppsøkte primærhelsetjenesten.

Foto: Folkehelseinstituttet

Influensatopp

Men selv om antallet syke går ned sammenlignet med i fjor, stiger antallet influensasyke i uke 7 sammenlignet med uke 6, 5 og bakover i 2019. I år er det svineinfluensaen som dominerer blant de pasientene som blir innlagt på sykehus. Det er i år nøyaktig ti år siden influensatypen var en pandemi. Nå regnes etterkommeren av viruset som herjet i 2009 som et ordinært sesonginfluensavirus.

Smittevernoverlegen tror vi nå nærmer oss toppen på årets influensasesong.

– Det vil være influensaaktivitet i mange uker fremover, sier han.