Hopp til innhold

Færre forfulgte forfattere får komme til Norge

Flyktningstrømmen til Norge gjør at fribynettverket ICORN får strengere rammer. Et alvorlig og urimelig angrep på ytringsfriheten, mener ordføreren i Stavanger, en av 14 fribyer i Norge.

 Mohammad Habeeb

Mohammad Habeeb og sønnen Khaled flyktet fra Syria og har fått permanent opphold i fribyen Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– ICORN sendte meg ikke bare hit. Det ga meg liv, og reddet meg fra døden, sier Mohammad Habeeb.

Etter 30 år som opposisjonell i Syria fikk Habeeb permanent opphold som fribyforfatter i Norge i september. Siden 2006 har fribynettverket ICORN tilbudt forfulgte forfattere et fristed der de kan uttrykke seg fritt, uten frykt for å bli sensurert, men nå strammes ordningen inn.

Plassene blir øremerket syrere

Regjeringen kutter i flyktningkvoten som gjør at norske byer kan ta imot forfulgte forfattere. Fordi syriske flyktninger skal prioriteres, blir kvoten mer enn halvert neste år.

I forslaget til statsbudsjett er 3000 flyktningplasser forbeholdt syrere. 120 åpne plasser står igjen, mot 300 tidligere. Av disse 120 er bare cirka en firedel åpne for saker som fremmes av organisasjoner som ICORN.

– Jeg ble overrasket. Det er urimelig at ICORNs langsiktige arbeid for ytringsfrihet skal straffes fordi det kommer mange flyktninger fra Syria, sier Habeeb.

Redaktøren og menneskerettighetsforkjemperen bor nå i Stavanger med kona, datteren på elleve og sønnen Khaled på 24 år.

30-40 personer årlig

Elisabeth Dyvik

Elisabeth Dyvik er programkoordinator i fribynettverket ICORN.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Det er svært alvorlig, og på grensen til skandale, sier programkoordinator i fribynettverket ICORN, Elisabeth Dyvik.

14 norske fribyer har til nå tatt imot én forfatter med familie annethvert år. Det har de siste årene betydd mellom 30 og 40 personer årlig. Nå blir det trolig snakk om bare fire-fem plasser, ifølge Dyvik.

– De har kommet til veis ende i sine land, og må flykte sammen med familiene sine. Det er derfor det er så viktig å bruke kvoteflyktningsordningen. Det er bare snakk om syv fribyforfattere i året, men de har jo med seg familiene sine, så vi trenger flere plasser enn regjeringen vil gi, sier hun.

– Vi har tatt imot en fribyforfatter fra Bangladesh, som vi nå må vente med. Han er en ateistisk blogger der, og fem av disse bloggerne har blitt drept bare i år, sier Dyvik.

– Et angrep på ytringsfriheten

– Dette er et alvorlig og urimelig angrep på ytringsfriheten. Fribyinstituttet står for fall hvis vi ikke klarer å endre dette, mener Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Jøran Kallmyr

Jøran Kallmyr (Frp) statssekretær i Justisdepartementet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Stortingsrepresentant for Venstre, André N. Skjelstad, sier at partiet vil jobbe for fribyordningen i revidert nasjonalbudsjett.

– Vi tar nå imot et historisk stort antall kvoteflyktninger, og det er rett og slett ikke mulig å ta imot flere. Samtidig har Stortinget sagt at neste år skal 3000 asylplasser forbeholdes Syria, og det må regjeringen forholde seg til. Norge kan ikke prioritere alt hele tiden, sier statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr.