Hopp til innhold

Færre får psykisk helsetilbud

I ti år har det vært arbeidet med en opptrappingsplan for å styrke det psykiske helsetilbudet. Likevel er tilbudene i mange kommuner blitt redusert.

Mental helse, illustrasjonsfoto

Mental Helse får flere bekymringsmeldinger fra ungdommer etter at tilbud forsvinner i kommunene.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

I en foreløpig rapport fra Helsedirektoratet går det fram at 16 prosent av kommunene her i landet har redusert sine tilbud innen psykisk helsevern.

Verst er det i Rogaland, der hele 28 prosen av kommuenen har redusert i sine tilbud.

Dette skjer til tross for at regjeringen har satset i ti år med på Opptrappingsplan for å styrke det psykiske helsevernet i kommunene, et arbeid som ble avsluttet i 2008.

- Det er urovekkende og trist å se at det blir kuttet mest her jeg bor, sier Carina Lund i Mental Helse ungdom i Rogaland.

Bekymringsmeldinger

Organisasjonen opplever nå å få flere meldinger enn tidligere fra bekymrede ungdommer fra hele landet om at tilbud i kommunene forsvinner.

- Konsekvensene er at når tilbudene ikke er gode nok, så blir sjansen mindre for å bli raskere frisk, sier Lund.

Fylkeslegen i Rogaland har registrert at tilbud og stillinger forsvinner i kommunene.

- Dette er uheldig, og vil føre føre til forskjeller i tilbudene fra kommune til kommune. Tanken var at Opptrappingsplanen skulle være starten på det som skulle bli en bedre psykiatritjeneste i kommunene, sier Pål Idén, fylkeslege i Rogaland.

Stortingsdebatt

Kommunene er ikke lovpålagt i fortsette med tiltakene som ble opprettet i forbindelse med Opptrappingsplanen, og det kommer ikke lenger øremerkede penger til tiltakene.

Mental Helse Ungdom har kontaktet stortingsrepresentant Sonja Irene Sjøli (H) i Helse- og omnsorgskomiteen.

Sjøli vil etter at mental Helse kontaktet henne ta dette opp i en debatt i Stortinget mandag om det psykiske helsevernet .