NRK Meny
Normal

Få velgere stemmer ut fra «trynefaktor»

Hvor godt eller dårlig du liker Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har lite å si for hvilken stemmeseddel du legger i valgurna denne høsten. Sakene trumfer – for de aller fleste.

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg valgkamp

Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) har vært aktive i valgkampen. De kjemper begge for velgernes gunst, men folk flest er mest opptatt av hvilke saker de kjemper for.

Foto: NRK/Scanpix

– De fleste sier at det ikke har så mye å si hvor godt eller dårlig de liker politikerne i partiet. Det er egentlig overraskende, for det har den siste tiden vært en personifisering av politikken.

Statsviter Hilmar Rommetvedt har siden 1984 undersøkt hva som ligger til grunn for at vi tar det valget vi tar når seddelen puttes i valgurna.

Hilmar Rommetvedt

Hilmar Rommetvedt er valgforsker ved IRIS.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det hjelper ikke bare å ha en populær person for å sanke stemmer, sier han.

Frontfigurer i valgkampen

Du kan ikke unngå å se eller høre partilederne de neste ukene. De er overalt. På TV, i aviser, på Facebook og i radioen.

Om knappe tre uker er det stortingsvalg, og du skal avgjøre hvilket parti som appellerer mest til deg.

Inger-Marie Knudsen sitter med venner på en kafe i Stavanger. Hun mener selv at trynefaktor har lite å si for hvilket parti hun stemmer på

– Jeg syns jo Trygve Slagsvold Vedum er veldig kjekk på skjermen og har en smittende latter, men jeg stemmer jo ikke på ham av den grunn, sier hun.

– Overraskende lite, mener valgforsker

Opptatt av sakene

Og dette stemmer overens med flertallet av velgerne. I forkant av forrige stortingsvalg stilte IRIS følgende spørsmål i en undersøkelse:

– Det er først og fremst sakene som teller hos folket, sier Rommetvedt.

Seks av ti velgere mener at partienes standpunkt i bestemte saker er det som betyr mest for valget de tar.

– Det har skjedd en utvikling. Fra 2000-tallet har det vært en nedgang i hvor mange som er opptatt av personene i valgkampen. Og vi ser jo at partienes oppslutning svinger, selv om personene er de samme, sier han.