Hopp til innhold

Hjemmekjære studenter vil ikke til utlandet

Maiken Skadberg (23) reiser til Hawaii på utveksling til høsten. Hun er dermed en av svært få studenter som benytter seg av utvekslingstilbudet ved Universitetet i Stavanger.

Lesesal i Arne Rettedals Hus ved Universitetet i Stavanger

Få studenter fra Universitetet i Stavanger velger å dra på utveksling.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Jeg synes utveksling ser veldig spennende ut. Litt utfordrende og litt utenfor komfortsonen, men jeg tror jeg får mye igjen for det, sier Maiken Skadberg.

23-åringen fra Sola går på lærerutdanningen 5.-10. klasse ved Universitetet i Stavanger. Fra høsten av skal hun studere ett år på Hawaii Pacific University.

Hawaii er en av svært mange destinasjoner UiS kan tilby gjennom sine utvekslingsavtaler med utdanningsteder rundt om i verden. Selv om tilbudet er enormt, sliter universitetet med å få studentene til å dra på utveksling.

– Det er nesten ingen av vennene mine som skal på utveksling. Kanskje er det mye som holder dem igjen hjemme. Dessuten er det litt skummelt å reise ut, sier Skadberg.

Det er en stor overvekt av lokale studenter ved UiS. I 2015 var 69 prosent av søkerne fra Rogaland.

– Studentene fra regionen er kanskje allerede etablerte med familie, jobb og bolig. Det kan jo tyde på at en del ungdom fra Rogaland er litt hjemmekjære, sier Hege Rosså fra Internasjonalt kontor på UiS.

Maiken skal på utveksling

Maiken Skadberg mener at utveksling er verdifullt. Hun tror at hun kommer til å vokse som person, og at det vil være nyttig i arbeidslivet.

Foto: Tuva Skei Tønset / NRK

Sammensatte årsaker

Internasjonalt kontor ved Universitetet i Stavanger har ansvar for inn- og utreisende studenter. I 2015 dro 214 studenter på utveksling, og 273 internasjonale studenter kom til UiS.

Antallet studenter fra UiS som dro på utveksling tilsvarer kun syv prosent av alle som hadde muligheten. Rosså er ikke fornøyd med resultatet.

– Verden har aldri vært nærmere, men studentene velger å ikke reise ut i verden. Det klarer ikke jeg å forstå, sier Rosså.

Vanskelig søknadsprosess

For å kunne reise på utveksling, må studentene gjennom en relativt tidkrevende prosess. Det skal fylles ut skjemaer, bestilles reise, søkes om fag og økonomisk støtte. Mange må også skaffe seg visum.

På spørsmål om hvorfor de ikke velger å reise på utveksling, svarer flere studenter at de mangler informasjon og veiledning.

– Jeg har ikke fått nok informasjon om prosessen, sier økonomistudent Høgni Brimheim Gunnarsson fra Bømlo.

Også sosiologistudent Astrid Frugaard fra Aksdal synes utveksling virker for tidkrevende.

– Man må gjøre mye på eget initiativ, og det er det som har stoppet meg. Jeg har vært litt for lat, sier Frugaard.

Skal ikke på utveksling

Astrid Frugaard og Jørgen Nordby har ikke vært på utveksling, og mener det mangler informasjon om selve prosessen.

Foto: Tuva Skei Tønset / NRK

Hege Rosså tror det er underkommunisert for studentene at Internasjonalt kontor hjelper til under hele prosessen. Maiken Skadberg synes at hun fikk god veiledning underveis, og at det ikke er like krevende som mange studenter tror.

– Det krever en liten innsats, men jeg tror defintivt at det blir verdt det. Nå gjenstår det snart bare å pakke sommerklær og badetøy, før jeg reiser til Hawaii og blir mange erfaringer rikere, sier Skadberg.