Hopp til innhold

100 boliger evakuert i Eigersund

100 boliger langs Lundeåne i Eigersund kommune er evakuert. Flere kan bli evakuert i natt etter det som kalles 200-årsflom.

Lundeåne flommer over

Lundeåne i Eigersund flommer over, og 100 naboer er evakuert.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Skåland bekrefter at de nå måler høyere vannstand enn de noen gang har gjort i Hellelandsvassdraget, og vannet fortsetter å stige. Lørdag kveld er vannstanden tre meter over normalen i vassdraget som renner ut i Lundeåne ned mot Egersund sentrum.

Kriseledelsen i kommunen, som til nå har holdt til i rådhuset, er evakuert til en ungdomsskole i nærheten på grunn av den økende vannstanden.

– Rådhuset ligger ved utløpet til Lundeåna og vi tar vi ikke sjansen på å bli værende her, sier Leif Broch, beredskapssjef i Eigersund kommune.

OVersvømmelse i Lund

OVERSVØMT: Det flommer over i hele Sør-Rogaland. Her fra Lund kommune helt sør i fylket.

Foto: JOhn SKårland

Beboere ved omsorgssenter evakuert

Lundeåna bo- og servicesenter, som også ligger nærme elva, er også tømt for beboere.

Arnhild Ravnevann, leder ved senteret, opplyser at 35 beboere er flyttet hjem til pårørende eller til andre omsorgssentre i kommunen.

– Dette er personer i alle aldre. Dem vi anser som mest trengende er blitt flyttet til andre steder med helsepersonell, sier Ravnevann.

Ville unngå dramatikk

– I og med at vannet ennå ikke hadde steget så mye at det er krise, tok alle flyttingen med fatning. Pårørende har vært med og hjulpet til, det har gitt støtte i arbeidet, sier hun.

– Har dere opplevd lignende situasjoner tidligere?

– Vi er vant til mye vær her på Vestlandet, men vi har ikke opplevd å måtte flytte på grunn av været. Nå valgte vi å gjøre det for å være føre var, og unngå at det skulle bli dramatisk, sier Ravnevann.

Lundeåna ved Bo og servicesenteret

EVAKUERT: 35 beboere ved Lundeåna bo- og servicesenter er evakuert.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Sivilforsvaret er allerede i gang i Lund kommune, der er vannet i ferd med å trenge inn i Nordan fabrikker, sier John Skåland, brannsjef og beredskapsleder i Lund kommune, som ligger helt sør i Rogaland.

Skåland er selv ute og lemper sandsekker for å hindre at fabrikken blir helt oversvømt.

Ifølge NVE kan det blir den høyeste målte vannstanden noen gang i enkelte vassdrag i Sør-Rogaland, i perioden målingene har pågått.

Les også: Prøver å berge Nordan

Kan bli masseevakuering

SÅ langt er 100 naboer til Lundeåne evakuert, det kan bli flere.

–Senere kan det bli aktuelt å evakuere flere, tror Broch. Ut fra flomsonderingene vi har hatt med NVE, vil det være nødvendig, sier han.

Vannstanden i Hellelandsvassdraget har steget to meter siste døgn, og det er varslet opp mot 170 millimeter nedbør i kveld og natt. Dermed vil vannet fortsette å stige.

Røde Kors går fra dør til dør

Heidi Hafsø i Egersund Rødekors forteller at de har delt byen opp i teiger og nå går fra dør til dør og evakuerer folk.

– Vi varsler beboere som bor langs elva. Det er fare for at vannet stiger mer, og vannet stiger ganske raskt, så de får nå beskjed om å flytte på seg, sier Hafsø.

Ordfører Odd Stangeland i Eigersund

Ordfører Odd Stangeland i Eigersund står midt i flommen i setrum.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Ordfører Odd Stangeland i Egersund sier at de fortløpende vurderer om flere må evakueres.

– Det som er viktig nå, er at folk får god beskjed om hvordan situasjonen er, sier han.

– Alvorlig situasjon

– Vannstanden stiger oppover vassdraget, det er mer vann på vei. Lenger opp i vassdraget er det hundreårsflom, så dette er en alvorlig situasjon for Egersund, sier ordføreren.

– Alle ressurser er kalt ut og nå handler det om å overvåke situasjonen nøye og sørge for at de som trenger det evakueres og informeres. Flomtoppen er ventet mellom klokka ett og tre natt til søndag.