Spiller Europas første kvinnelige ordfører

For å markere Stemmerettsjubileumet spiller Britt-Synnøve Johansen sin egen oldemor, Aasa Helgesen.

Britt-Synnøve Johansen

Britt-Synnøve Johansen skal spille sin egen oldemor, Europas første kvinnelige ordfører, Aasa Helgesen.

Foto: Promo/Utsira kommune

– Jeg synes jeg er utrolig kult, og veldig stort. Jeg er veldig stolt av det, sier Britt-Synnøve Johansen.

Den 16. oktober har KVINNEKUPPET premiere på Utsira. Johansen skal vise historien til sin egen oldemor, Europas første kvinnelige ordfører, Aasa Helgesen.

– Det er en utrolig spennende historie. Den nåværende andre kvinnelige ordføreren på Utsira, Marte Eide Klovning, ringte og lurte på om vi kunne tenke oss å lage et teaterstykke om Aasa Helgesen i forbindelse med stemmerettsjubileet. Jo mer vi undersøkte, jo mer spennende ble det. Dette er en historie med krutt i, sier teatersjef på Haugesund teater Birgit Amalie Nilssen.

Forestillingen er resultatet av et samarbeid mellom Haugesund Teater, Utsira kommune og Den Kulturelle Skolesekken i Rogaland.

– Hverdagshistorier og offisielle historier

Hun var ikke så veldig i tvil om hvem hun skulle be om å spille hovedrollen.

– Hvor kult er det å kunne be Britt-Synnøve spille sin egen oldemor? Det blir fantastisk, sier Nilssen.

Selv husker hovedrolleinnehaveren en litt annen Aasa Helgesen enn historiebøkene.

– Jeg vet at hun var veldig snill. Hun var jordmoren på Utsira, og tok imot 400 unger der ute. Hun var også veldig flink med håndarbeid. Jeg har flere gode hverdagshistorier mer enn om de offisielle Aasa Helgesen.

– Hun må ha vært veldig tøff, og tok jo jobben fra mannen sin på et vis. Hun må ha hatt bein i nesen, sier Johansen.

Forestillingen er satt opp som en monolog. Britt-Synnøve Johansen og en musiker skal stå alene på scenen.

Forestillingen skal spilles for 2.000 ungdomsskoleelever i kommunene Utsira, Haugesund, Vindafjord, Bokn og Tysvær. I tillegg vil det bli åpne forestillinger, blant annet på Kulturnatt i Haugesund.

Slik beskriver Haugesund teater historien:

I 1925 fikk Norges minste kommune, Europas første kvinnelige ordfører, Aasa Helgesen. Bare 12 år etter at stemmerett for kvinner ble innført, stakk kvinnene på Utsira av med 11 av 12 plasser i kommunestyret. Alle sentrale verv ble besatt av kvinner.

I tre år ble Utsira drevet bedre enn noen gang. Kommuneunderskudd ble til overskudd. Det ble bygget ny skolevei. Kirken fikk ny ovn. Rutebåttilbudet ble utvidet. Skatter ble møysommelig krevd inn. Likevel ble ikke en eneste av de 11 kvinnene gjenvalgt. Mennene fikk fra 1928 alene dominere kommunepolitikken helt frem til 80-tallet.

Historien bak hva som egentlig skjedde ved kommunevalget i 1925, er full av sorte hull og mysterier. Var det en spøk fra en innflytter? En hevnaksjon fra innbyggere som ikke ville betale skatten det mannlige kommunestyre krevde inn? Et kvinnepolitisk eksperiment? Får vi noen gang vite sannheten?

I et TV intervju i 1989, blir en av døtrene til Aasa Helgesen spurt om ikke hun var stolt av sin mor da hun ble valgt til Europas første kvinnelige ordfører. 64 år etter den historiske begivenheten, klarer ikke datteren å holde tårene tilbake når hun svarer ”Stolt? Nei, det var sånn en skam”.

Mens gratulasjoner fra hele verden ble sendt til den nyvalgte ordføreren, utspant et helt eget familiedrama seg hjemme hos jordmor og åttebarnsmor Helgesen. Kvinnene som ble valgt til politikere, var nemlig ikke tilfeldige kvinner. Ei heller var de politisk aktive. Aasa Helgesen var konen til sittende ordfører. Samtlige av de andre kvinnene som ble valgt, overtok plassen i kommunestyret etter sine ektemenn. Hjemme i 11 små stuer på Utsira, satt menn som plutselig skulle passe hus og barn mens konene deres tok seg av det som til nå hadde vært deres jobb.