Etterlyser oljeveteraner

Oljemessa ONS vil gjøre stas på oljepionerene med jubileumsfeiring og kake, nå etterlyser de flere av «gutta på gølvet».

Oljeboring

I dag er det sjelden folk ute på dekk når borestrengene kjøres ned i havet. Men på 60-tallet var det lite fjernstyring av plattformer.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Til nå har 290 oljeveteraner meldt seg, og vi er veldig fornøyd med det. Men vi har kapasitet til å doble, og vel så det, forteller Ingvild Meland i oljemessa ONS.

Oljemessen som bare har vokst og vokst, og som annethvert år preger hele stavangerregionen, feirer 40 år i år. Og selv om det vanligvis er mest dress og slips som vandrer rundt når oljebransjen møtes, så vil de i år ha flere av «gutta på gølvet».

Ellers om det heter i Stavanger «han far og de».

Se video fra NRKs arkiv om oljeleting på 60-tallet Slik lette de etter olje i Norge

– De som ble skitne på hendene

– Her ønsker vi å gjøre stas på dem som bygde opp Olje-Norge. De som ble skitne på hendene, de som jobbet på verftene, de som var på leteriggene og plattformene. De som jobbet på gulvet er de vi er ute etter.

Meland forteller at de ikke er strenge i vurderingene av hvem som gjorde hva, men at de som føler at de er i målgruppa, og som jobbet i oljebransjen før 1985, er velkomne.

Ocean Viking ble bygget ved Akers mek. verksted i 1967.

Boreriggen Ocean Viking ble bygget ved Akers mekaniske verksted i 1967. Var du med å bygde er du en av de ONS vil invitere på bursdagsfest.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Med på feiringen er både Phillips janitsjar, og Petroleumstilsynet som skal komme med bursdagshilsen. For ONS har det vært viktig å gjøre stas på dem som vanligvis ikke har vært feiret når oljehistorien har blitt nevnt.

– Vi i ONS hadde ikke vært til stede uten oljebransjen i Norge, og oljebransjen hadde ikke vært der uten disse på gulvet. Og det er gjerne ikke den målgruppa som har blitt gjort så stas på tidligere, sier Meland.

Festdagen for veteranene er 28. august, og Meland understreker at alle som føler de er målgruppen er velkomne til å melde seg på. Og selv om det kanskje ikke var denne målgruppen som oftest tok på seg finstasen da de gikk på jobb er det lov til å pynte seg når det er fest.

– Blir det noe jakke- og dresskrav?

– Kom som du er, men det er jo alltid kjekt å kle seg litt opp når det er bursdagsfest