Hopp til innhold

Etterlyser fosterhjem for hjemløse dyr

Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdeling på Nord-Jæren må nå si nei til å hjelpe hjemløse kjæledyr. De mangler fosterhjem der dyrene kan være til de får nye eiere.

Koser seg på fanget

Denne kattungen har fått et nytt hjem, og ser ut til å like seg på åtte år gamle Frida sitt fang.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Han der er ganske morsom for han leker mye, mens hun der er ganske redd. Men jeg synes hun er en av de skjønneste for hun har så store øyne.

Frida på åtte viser fram de nyeste tilskuddene til familiens kattebefolkning. En mor og fem unger er kommet i tillegg til fire katter som bor fast hos Stavanger-familien.

I sofaen med katten

Egil Heine Strand er nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Det skjer hver sommer – mengder av kjæledyr går seg bort, eller blir forlatt av eierne sine. Men nå kan ikke Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdeling på Nord-Jæren hjelpe flere.

Foreningen som ble starta i november i fjor, har ikke noe eget sted å samle de hjemløse kjæledyrene som folk melder fra om. De må satse på at frivillige stiller hjemmene sine til disposisjon.

Må si nei

25 fosterhjem har de i dag, men det er langt fra nok, sier Egil Heine Strand som er nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren.

– Nå er kapasiteten fullstendig sprengt. Den er så sprengt at vi har vedtatt full inntaksstopp med øyeblikkelig virkning, så nå kan vi ikke ta imot noen, uansett hvor vanskelig situasjonen for dem er, sier han.

Derfor etterlyser foreningen nå flere fosterhjem, eller folk som vik adoptere noen av dyrene, slik at det blir plass til flere i de eksisterende hjemmene.

– En selvfølge å hjelpe

Men kattemor og fem unger har fått tilhold hos Lorien Beck og familien hennes. Ungene er nå sju uker gamle, og må vente til de er 12 uker før de kan adopteres bort. Kattemor ble funnet høygravid og alene, og Beck nølte ikke med å ta imot henne, og etter hvert de fem små som kom til.

Frida koser med kattene

Frida Beck (8) har nettopp fått fem nye katter hjem til seg.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– For meg er det en selvfølge å hjelpe fordi jeg er veldig glad i dyr, og fordi jeg blir utrolig provosert og frustrert over hvor mange som ikke bryr seg om dyrene, sier hun.

At familien hadde fire katter fra før var ingen hindring.

– Det var veldig mye styr i begynnelsen, blant annet fordi de andre kattene syntes kattungene var veldig skumle. Men nå går det veldig fint, for nå har de funnet tonen og klarer å være sammen, forteller Lorien Beck.

Ørkenrotter fra teateret

Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdeling på Nord-Jæren tar imot mange slags dyr. Akkurat nå har de både kaniner, marsvin, en hun og to ørkenrotter fra Rogaland Teater:

– Vi vet ikke helt hva som hadde skjedd, men det varde ansatte som først fant en av dem. De meldte fra til oss, og vi fant et fosterhjem til den, Men et par dager seinere tok de kontakt igjen og hadde funnet en ørkenrotte til. den fikk plass i samme fosterhjem som den første, forteller Egil Heine Strand.

Matmor med kattene

– For meg er det en selvfølge å hjelpe fordi jeg er veldig glad i dyr, og fordi jeg blir utrolig provosert og frustrert over hvor mange som ikke bryr seg om dyrene, sier Lorien Beck.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Høysesong for fødende katter

Men mest av alt er det katter som trenger nye hjem. Og sommeren er det høysesong – fordi folk reiser på ferie og dumper kattene sine, men også av en annen grunn:

– Det er også høysesong for kattemødre som føder unger ute. I den siste tida har vi fått inn kjempemange kattungekull, både med mødre, og også uten mødre, sier Strand.

Og det er ikke slik mange tror at katter er så sjølstendige at de greier seg på egen hånd:

– Nei, dessverre. Katter som er ute i det fri, klarer seg dessverre ikke særlig bra. De får ofte mye sykdom og skader, og i tillegg vil også en katt føle sorg og savn etter de menneskene de knytter seg til. Det gjør det jo dobbelt trist når folk bare setter ut katten sin, sier han.

«Alle» kan bli fosterfamilier

Skal flere hjemløse få hjelp, må altså flere melde seg som fosterhjem. Og den jobben kan nesten alle ta, bare de er glad i dyr.:

Katter på gulvet

Kattungene er sju uker gamle, og må vente fem uker til før de kan adopteres bort.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Hvem som helst kan bli fosterfamilie. De må være 18 år, og forplikte seg til å holde dyrene innendørs, og til å ta seg av mating, kattesand og så videre. Veterinærutgifter betaler vi, og noen ganger får vi også mat fra dyreforretninger som vi deler ut til fosterfamiliene, sier Egil Heine Strand.

– Det er noen måneder med litt ekstra oppmerksomhet, og vi kan ikke reise på ferie og sånn, men det er veldig givende. sier Lorien Beck.

Hun og familien er nå fosterhjem for fjerde gang – og trives med det, selv om det ikke bare enkelt når kattene skal videre til nye eiere, synes Frida på åtte:

– Jeg blir lei meg, for jeg har jo lyst til å ha dem for jeg synes de er så søte. Men vi har jo gjort det før, så det går bra, sier hun.