Hopp til innhold

Det brenner fortsatt i ruinene på Rygjabø

Bare ruinene står igjen etter det ærverdige bygget som var Rygjabø skole på Finnøy.

Tidligere lærer ved skolen, Nils Petter Sand ved ruinene

– Nei, det var vemodig, men jeg var glad at bygget var tomt, og at det ikke var skole og internat som det var i gamle dager. All honnør til brannvesenet, de har gjort en god jobb, sier Nils Petter Sand.

Han har vært lærer på skolen i nærmere 30 år, og startet i 1986 da aquakultur-linjen ble opprettet på Rygjabø videregående. Bygget har stått tomt i noen år, etter at denne linjen ble lagt ned.

Var til stede i natt

Sand var på stedet i natt da det brant.

–Det var et voldsomt flammehav, det brant enormt, jeg stod langt nede i veien, og det var en voldsom varmeutvikling, sier Sand. Han roser brannvesenet, for det er ikke langt bort til de andre byggene, og det kunne fort ha gått mye verre.

Bygget er fra 1903, og var i mange år en husmorskole. Mange har et nært forhold til skolen, mange giftet seg med en Finnøybonde, og ble boende.

– Det er vemodig for meg, og jeg har snakket med mange andre som også har en tilknytning til stedet, de synes også det er vemodig, sier Sand.

Voldsom varme

– Det var en voldsom varme. Mannskapene der ute var en stund bekymret for både folk og biler, for det var så varmt at lakken på brannbilene nesten smeltet, forteller vaktsjef i Rogaland Brann og Redning, Kjetil Vier.

Brannen ble meldt klokka 2304 lørdag kveld. Mannskap både fra Finnøy, Rennesøy, Kvernevik og Stavanger rykket ut til Finnøy, men bygget var overtent da de kom til stedet.

Vier forteller at det også er vanskelig med vanntilførsel på Finnøy, slik at brannfolkene måtte konsentrere seg om å hindre spredning til byggene rundt, hvorav det nærmeste ligger rundt 40 meter unna bygget som brant.

Starter etterforskning mandag

Det er fortsatt både brann og varme i ruinene, så det er ikke mulig å gå inn i ruinene.

Det ryker fortsatt godt fra ruinene

Det ryker godt fra ruinene dagen etter brannen på Rygjabø skole.

Foto: Arild Eskeland / NRK