Barnehageansatt siktet for seksuelt overgrep

En mannlig ansatt i en barnehage i Rogaland er pågrepet av politiet og varetektsfengslet i to uker.

– Han er siktet for et seksuelt overgrep, men jeg ønsker av hensyn til etterforskningen ikke å beskrive hendelsen nærmere, sier politiinspektør Lars Ole Berge.

Politiet har allerede avhørt mannen. Også barnet er blitt avhørt i et tilrettelagt avhør på Barnehuset.

– Vi jobber med å belyse hva som har skjedd. På nåværende tidspunkt kan jeg fortelle at det handler om ytterligere avhør, sier Berge.

Mannen som nå er varetektsfengslet i to uker, har også fått brev- og besøksforbud. Han anket kjennelsen i Stavanger tingrett på stedet.

Politiadvokat Lars Ole Berge, Sør-Vest politidistrikt

Lars Ole Berge, politiinspektør.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Reagerte på handlinger

Anmeldelsen ble mottatt tirsdag, og pågripelsen skjedde samme dag. Politidistriktet opplyste om hendelsen i en pressemelding torsdag kveld.

– Det er viktig for oss å forsikre bekymrede foreldre om at denne saken gjelder ett barn foreløpig. Vi har ingen informasjon som tilsier at de skal være flere fornærmede i saken, men vi er innstilt på å gjøre undersøkelser som kan avklare det spørsmålet, sier Berge i politiet.

Janne Karin Rasmussen fra advokatfirmaet Sekse er bistandsadvokat i saken.

– Jeg kan bekrefte at jeg har fått oppdrag om å representere én person. Utover det kan jeg ikke si så mye mer, sier hun til NRK fredag morgen.

Barn reagerte

Etter at politiet gjennomførte pågripelsen, sendte kommunalsjefen i den aktuelle kommunen et brev til de foresatte i barnehagen.

I brevet, som NRK har fått innsyn i, kommer det frem at den pågrepne umiddelbart ble tatt ut av sin stilling.

Mannen ble anmeldt etter at et barn i den aktuelle barnehagen hadde reagert på handlinger som den ansatte gjorde, og fortalte om dette til sine foresatte.

– Vi fikk informasjon om dette mandag kveld og anmeldte saken tirsdag morgen. Vi vurderte det slik at dette ikke var en sak vi kunne undersøke, og derfor gikk vi til politiet, sier kommunalsjefen i den aktuelle kommunen.

Kommunalsjefen var selv på plass i barnehagen onsdag for å underrette de andre ansatte i barnehagen om situasjonen.

Samlet barna til samtale

Både torsdag og fredag ble alle barna samlet i barnehagen. NRK har vært i kontakt med styreren i den aktuelle barnehagen, som forteller at de har gjennomført en samtale om hvordan barna har det i barnehagen og om det er noe de reagerer på.

– Vi snakket om hvilke grenser som finnes, om det er lov for voksne å bryte disse grensene og at det må fortelles til voksne om det skjer, forteller styreren.

Barnehagestyreren utdyper at ungene har vært rolige under møtene og håndtert situasjonen på en god måte. Likevel, barnehagen er sterkt preget av hendelsene.

– Det er snakk om en populær og godt likt barnehageansatt. Barna spør hvor han har blitt av. Også personalet er preget av hendelsen, avslutter styreren.

Det vil bli gjennomført et møte i den aktuelle barnehagen om kort tid. Der vil også politiet være til stede.

NRK har vært i kontakt med siktedes forsvarer, Tor Inge Borgersen, som ikke ønsker å kommentere saken.