NRK Meny
Normal

– Det blir et historisk idrettsøyeblikk

Etter 44 serierunder står Vålerenga og Stavanger Oilers så likt både i poeng og innbyrdes oppgjør, at uansett hva som skjer på Jordal Amfi i kveld, blir vinneren av denne ene kampen seriemester.

Oilers vant over VIF

VIF-kaptein Brede Frettem Csiszar dytter til Oilers-spiller Christian Dahl Andersen (t.v.) under kampen i Jordal Amfi 28. desember.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Det har aldri skjedd før nå, så det sier noe om hvor sjeldent det er. At de to lagene som kan vinne serien etter 44 spilte kamper møtes i siste kamp der vinneren tar seriemesterskapet er helt unikt, sier sportslig leder i Stavanger Oilers, Pål Haukali Higson.

Selv ikke Hitchcock kunne regissert en mer spennende avslutning på eliteserien i ishockey. I kveld klokka 19:00 skal tidenes seriefinale i ishockey spilles når Oilers møter Vålerenga i Jordal Amfi. Det laget som vinner kampen vinner også serien.

– Et historisk idrettsøyeblikk

Oilers er seriemestere

Stavanger Oilers feiret sitt første seriegull i februar 2012. Nå jakter sitt andre, mens regjerende mestre Vålerenga vil ha sitt 29.

Foto: Eirik Ravnestad Eikefet / NRK

– Jeg tror vi kommer til å være vitne til et historisk øyeblikk, i ikke bare hockey-, men idrettssammenheng, sier Haukali Higson.

Etter 44 serierunder har lagene som møtes i Oslo i kveld 101 og 100 poeng, det står 2–2 i innbyrdes oppgjør og i kampene mellom Oilers og Vålerenga er målforskjellen 10–10. Uansett hva som skjer blir vinneren av denne ene avgjørende kampen også serievinner.

– Det tror jeg er veldig unikt. Jeg kan ikke huske at det har vært så jevnt til siste omgang i et seriespill i Norge. Kanskje ikke i utlandet heller. Det er veldig spesielt, sier Oilers-trener Petter Thoresen.

I Stavanger Oilers sin siste og helt avgjørende kamp i årets eliteserie i ishockey, inviterer klubben til det de kaller bortekamp på hjemmebane. Oilers inviterer publikum å komme i hallen og se kampen på storskjerm, sier sportslig leder Pål Haukali Higson. Vinneren av kveldens kamp mellom Vålerenga og Stavanger Oilers blir årets mester i det som betegnes som tidenes seriefinale.

VIDEO: Aldri har de to lagene som kan vinne serien stått så likt og møtt hverandre i den siste og avgjørende kampen. Foto: Erik Waage/NRK.

– Bra for sporten

Selv ikke veteran Christan Dahl-Andersen som har vært i Oilers siden starten i 2001, har vært i nærheten av en lignende seriefinale.

– Det har jeg ikke. Det er bra for sporten at det blir en enkeltstående finale. I sluttspillet er det jo best av syv, mens nå er det en enkelt finale som avgjør seriemesterskapet. Det blir moro, sier Dahl-Andersen.

I ishockeyen får den såkalte bøtta i sluttspillet mye oppmerksomhet, men sportslig leder Pål Haukali Higson hevder seriegullet henger vel så høyt.

Petter Thoresen

Oilers-trener Petter Thoresen.

Foto: Anders Fehn / NRK

– For oss er det et veldig viktig mål å vinne seriegullet. Det er en sterk sportslig prestasjon å være best over så lang tid og for oss er det veldig viktig å vinne seriemesterskapet, sier han.

– Sluttspillet er følelsesladet og stort det og, men jeg synes altfor mange snakker ned seriespillet. Hos meg henger det veldig for høyt, sier Petter Thoresen.

Et lag til Champions hockey league

Norge får nå trolig et lag i turneringen Champions hockey league, men før kveldens seriefinale har ishockeyforbundet ennå ikke bestemt om det blir vinneren av serien eller sluttspillet som får prøve seg ute i Europa. Det er Petter Thoresen slett ikke fornøyd med.

– Det synes jeg er litt rart. Jeg kjenner ikke deres agenda, men det hadde vært greit for alle parter å ha klargjort. Vi får prøve å vinne begge deler. Det er det vi går for, sier han.

Vålerenga hockey

Den 17. februar i fjor slo Vålerenga Rosenborg 2–1 borte etter forlengning og tok sitt 28. seriemesterskap. Oslo-klubben var mester tre runder før slutt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix