Espen (20) gamer i 16 timer og går på jobb: – Soving er oppskrytt

Grønne og blå lys. Energidrikker. Chips. Gamerføde. I helga inntok spillerne Viking stadion, og de hadde ikke fotballsko på seg.

Gamer Espen

Døgnet til Espen F. Jacobsen består av å spille og jobbe. Hvorfor skal man sove, spør han.

Foto: Mathias Oppedal

– Hvis du ikke har hørt om CS (Counter Strike, journ.anm.), så vet jeg ikke hvilken stein du har levd under.

Han har pilotbriller med gullbelagt og hvit innfatning, «Potetsticks» i en armlengdes avstand og grønt lys fra tastaturet. Veteran-gameren Espen F. Jacobsen (20) er på «LAN» (datatreff) for tolvte gang.

– CS er et av de mest kjente spillene ... kanskje bortsett fra COD (Call of Duty, journ.anm.), men det er for «noobsene».

250 gamere på stadion

I tillegg til å game jobber Espen på Rema 1000 på Ganddal, men denne helga er han langt unna Æ. Viking inviterte til LAN på stadion og om lag 250 gamere var samlet for å spille CS, Battlefield, League of Legends og Fifa.

Lan Viking 5

Cedrik Valdez (16) var en av rundt 250 gamere på stadion i helgen.

Foto: Mathias Oppedal

Viking-spillerne Amund Wichne, Mathias Bringaker, Rasmus Martinsen, Tor Andre Skimmeland Aasheim og Iven Austbø deltok også.

Det var Lyse, i samarbeid med Warpcrew og Viking, som arrangerte LAN-et.

– Hvor mye har du sovet?

– Soving? Hva er det for noe? En halvtime kanskje. Det var så sykt ikke verdt det, sier Espen, som beskriver det å sove med ord som ikke går gjennom NRK-sensuren.

Det er ikke uvanlig for 20-åringen å sove lite.

Lan Viking 2

Gamere på stadion.

Foto: Mathias Oppedal

– Jeg spiller kanskje 16 timer i døgnet. Og så jobber jeg. Jeg drikker kaffe, Battery ... det jeg får tak i.

På fremmarsj

Siden årtusenskiftet har dataspilling, eller såkalt e-sport, vært på fremmarsj i hele Europa. I Norge har det største og mest kjente datatreffet «The Gathering» blitt arrangert årlig i Vikingskipet på Hamar. Første gang var for over 20 år siden. I Asia, Europa og Amerika ser millioner de beste spillerne spille. Stadig flere blir bitt av basillen.

– Jeg er her for første gang, sier Erla Ósk Hjelm (20).

Erla og Sindre på lan sammen

Erla Ósk Hjelm og samboeren Sindre Fjeldheim på LAN sammen.

Foto: Mathias Oppedal

Hun sitter sammen med samboeren Sindre (22) i den såkalte VIP-loungen på stadion. Det koster 600 kroner, men spillerne får frukt, snacks og et sted å låse inn utstyret.

– Før jeg traff ham spilte jeg ingenting. Nå er jeg på dataen mellom ti og tolv timer om dagen. Det går i CS GO, som er et skytespill, bilspill og andre spill.

Lan Viking

Mens sola skinte ute, satt over 200 inne på Viking stadion og spilte dataspill.

Foto: Mathias Oppedal

Espen F. Jacobsen har også plass i VIP-loungen. NRK spør om han ikke kunne tenke seg å heller være ute i finværet, men det spørsmålet synes han er tullete.

– Det å sitte inne og svettegame med kompiser er awesome, sier Espen.