– Han er hovedmannen

Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen og hans seks medtiltalte erkjente seg ikke skyldige da ankesaken begynte i morges.

Fred A. Ingebrigtsen

Ankesaken der Fred A. Ingebrigtsen hevder sin uskyld er i gang i Gulating lagmannsrett.

Foto: Erik Waage / NRK

En kampklar Fred A. Ingebrigtsen møter i dag i Gulating lagmannsrett for å forsøke å renvaske seg fra alle anklager om ulovlig innsidehandel og markedsmanipulasjon.

En halv time brukte lagdommer Rolf Strøm på å lese opp den omfattende tiltalen mot Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen og hans seks medtiltalte.

Alle erklærte seg ikke skyldig da ankesaken startet for Gulating lagmannsrett i Stavanger i dag.

Lagmannsretten har satt av hele åtte måneder til behandling av saken.

– Nei, svarte Ingebrigtsen på spørsmålet fra lagdommer Strøm om han erkjenner straffskyld på noen punkter i tiltalen.

Ingebrigtsen sa også at han for tiden var uten lønnsinntekt, men på spørsmål om han var i fast arbeid svarte Ingebrigtsen at han beskrev seg som gründer og at holdt på med noen spennende og nye prosjekter.

Skal innlede i to dager

Birgitte Budal Løvlund

Statsadvokat Birgitte Budal Løvlund.

Foto: Erik Waage / NRK

Aktoratet kommer trolig til å bruke både tirsdag og onsdag på sitt innledningsforedrag.

Statsadvokat Birgitte Budal Løvlund startet sitt innledningsforedrag med å se på saken i et fugleperspektiv og kommer til å bruke god tid sammen med medaktor og 1. statsadvokat Hans Christian Koss til å gjennomgå grunnlaget for den alvorlige tiltalen de første par dagene av rettssaken.

– Ingebrigtsen må ansees som hovedmannen i denne saken, de andre som medtiltalte. Det er alle aksjehandlene i de medtiltaltes navn som er grunnlag for tiltalen, sa Løvlund i retten i dag.

Hun viste til at Ingebrigtsen har brukt innsideinformasjon gjennom å benytte de medtiltalte som stråmenn.

– Sendte ikke børsmelding

Løvlund viste til at Ingebrigtsen hadde en avtale med sin medkompanjong om at de skulle handle aksjer gjennom deres felles selskap.

– Han var underlagt et regelverk som ansatt i selskapet som innebar omfattende begrensninger. Som primærinnsider i Acta måtte han sende børsmelding til markedet om enhver handel, sa Løvlund.

Det ble ikke gjort, mener aktoratet. Han informerte aldri om de omfattende aksjehandlene påtalemyndigheten mener han utførte i de medtiltaltes navn og bedrev også markedsmanipulasjon.

Påtalemyndigheten mener også at Ingebrigtsen satt med innsideinformasjon i forbindelse med flere av de aksjehandlene man mener ble utført gjennom bruken av stråmenn.

Aktoratet i innsidesaken mot Ingebrigtsen

Aktoratet i innsidesaken mot Ingebrigtsen før start.

Foto: Erik Waage / NRK