Hopp til innhold

Erkjenner ikke straffskyld

Mannen som er siktet for drapet på 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid i Haugesund i forrige uke, mener at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

politi haugesund

Den 48-årige mannen som er siktet for drapet i Haugesund sist uke, har i avhør ikke villet gå i detalj på hva han gjorde på gravlunden.

Foto: Thomas Halleland / NRK

I dag var den siktede 48-åringen inne til nytt avhør. Han innrømmet tilknytning til drapet, men erkjente ikke straffskyld.

– Han har knyttet seg til handlingen, men på bakgrunn av sin psyke mener han at han ikke var tilregnelig da det skjedde, sier påtaleansvarlig Thor Buberg i Sør-Vest politidistrikt.

Forsvarsadvokat Erik Lea bekrefter at hans klient var på åstedet.

– Han bruker det gammeldagse ordet sinnssyk for å beskrive sin egen tilstand da drapet ble begått. Det som i dagens straffelov heter psykotisk, sier Lea.

– Hvordan har den siktede det?

– Han har det ganske ille. Han mener han burde være på Valen sjukehus.

Skal granskes

Den siktede har hatt flere opphold på psykiatriske institusjoner. I tillegg har han vært rusmisbruker i over 30 år og er straffedømt over 20 ganger.

Nå har både Haugesund kommune og Helse Fonna satt i gang interne gjennomganger for å se hvilket tilbud og behandling 48-åringen har fått gjennom årene.

– Jeg har bedt kommunedirektøren redegjøre for formannskapet hvilken behandling og forsøk på behandling vi har gitt den antatte gjerningspersonen. Dette for å se om vi kunne har gjort noe annerledes eller bedre, sier Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn.

Mohn ser ikke bort fra at både politiet og Helse Fonna også vil bli bedt om å orientere kommunen om hva de har gjort for 48-åringen.

– Hvis vår interne gjennomgang viser at det har stoppet opp på neste nivå, det vil si på sjukehuset eller hos politiet, er det naturlig å gå videre med dem, sier Mohn.

Hos Helse Fonna skal vurderingsgruppa på Klinikk for psykisk helsevern se på om tilbudet 48-åringen har vært godt nok. Vurderingsruppa er satt sammen av psykologspesialister og psykiatere.

Burde vært innlagt

Ifølge den drapssiktede mannens forsvarer, Erik Lea, burde 48-åringen ha blitt overflyttet fra fengselscellen sin til en lukket post på Valen sjukehus i Kvinnherad.

– I den tilstanden min klient er i nå, har han ingenting i et fengsel å gjøre, sier Lea.

Lea er fornøyd med at både Haugesund kommune og Helse Fonna nå vil granske hvilken behandling og hvilke tilbud hans klient har fått.

– Jeg er usikker på om kommunen kunne gjort mer. Man burde kanskje ha grepet tak i dette rent strafferettslig mye tidligere, da han ble erklært psykotisk i 2017, sier Lea.

Ny vurdering

I neste uke starter den rettspsykiatriske vurderingen av den siktede. Politiet ønsker også et nytt avhør med mannen.

– Vi vet ikke når et nytt avhør kan skje. Men det mest vesentligste i saken nå, er vurderingen som rettspsykiaterne skal gjøre, sier Buberg.

Det fleste vitneavhørene er nå gjort.