Eriks effekter blir vist på skjermer over hele verden

Da han var 18 år gammel, flyttet Erik Rasmussen fra Madla til Canada for å satse på drømmen. Tre år senere kan han se sine egne effekter i storsatsinger fra Netflix, Disney, DC Comics og Marvel.

Erik Rasmussen portrett

Erik Rasmussen har laget videoeffekter i Canada de siste tre årene.

Foto: Nicola Toon / HulaHoopPhotography

Det siste prosjektet 21-åringen medvirket i, ble i februar omtalt som den mest populære serien i verden. Prosjektet var en guttedrøm som gikk i oppfyllelse; Rasmussen fikk nemlig arbeide med visuelle effekter for Marvel-serien WandaVision.

– Jeg var med på omtrent hele prosessen, og endte med å bli en stor del av videoeffektene. Det var veldig gøy å jobbe på en så stor Marvel-serie, og det er definitivt noe av det kjekkeste jeg har vært med på, sier Rasmussen.

Serien ble i februar omtalt som årets mest populære, og har fått glitrende anmeldelser.

– Det er jo veldig gøy at folk synes det er bra det vi jobber med. Noe som også er veldig gøy, er å gå på YouTube og se reaksjonene til folk på de effektene jeg har laget, sier Rasmussen.

Fra hobby til jobb

Rasmussen lager visuelle effekter til serier og filmer. Dette er noe han har likt å gjøre hele livet.

– Jeg har lekt meg mye hjemme med GoPro. Da jeg gikk i andre klasse på videregående, brukte jeg nesten hele fritiden min på å dypere inn i redigering og utvikling av effekter.

@eravfx

Always love watching these vids so I figured I’d make one of my own

♬ Home - Edith Whiskers

Etter hvert oppdaget Rasmussen at det var mulig å leve av hobbyen.

– Jeg planla å ta en bachelorgrad innen 3D, animasjon og VFX hos Nord Universitet i Norge.

Tre uker før studiestart, fikk han en e-post fra Canada. Et akademi der hadde likt hva de så, og kalte Rasmussen inn til intervju. Etter tre uker med opplæring hos akademiet, fikk Rasmussen tilbud om jobb.

Shazam! var den første filmen jeg arbeidet med. Det var veldig gøy å komme rett inn i industrien til et stort, kjapt og kjekt prosjekt. Det er enda ett av mine favorittprosjekter, og jeg er veldig fornøyd med arbeidet jeg gjorde i filmen, sier han.

Siden da har Rasmussen arbeidet med flere storsatsinger for Netflix, Disney, DC Comics og Marvel.

Braksuksess på TikTok

Man kan trygt si at nordmannen har gjort suksess på kinolerretet, men 21-åringen har også tatt det sosiale mediet TikTok med storm. I skrivende stund har Rasmussen 1.2 millioner følgere på plattformen.

– TikTok begynte som et sideprosjekt for meg og kjæresten min da covid-19 kom. Vi kjedet oss og hadde ekstra tid, sier han.

Her leker han seg med ulike typer effekter, og viser følgerne sine hvordan prosessen hans ser ut. Flere har lagt merke til videoene på plattformen; blant dem store internasjonale stjerner.

– Første gang Jason Derulo ringte meg, var det skikkelig stas. Samtidig var det veldig spesielt å bare ha en normal samtale med ham. Det er litt uvirkelig, men jeg koser meg veldig mye.

Blir du starstruck?

– Jeg har blitt litt mer vant med det, men da LeBron James delte det jeg arbeidet med, ble jeg veldig starstruck. Det var helt sykt, og jeg fatter det enda ikke.

– Ikke overrasket om vi ser mer til Erik i fremtiden

Birger Vestmo er filmkritiker i NRK, og sier at titlene Rasmussen har medvirket i, er kjente filmer og serier som når ut til et stort publikum.

Birger Vestmo, filmkritiker i NRK.

Filmkritiker i NRK, Birger Vestmo, tror 21-åringen har en lys fremtid i vente

Foto: HENRIETTE DÆHLI / NRK / Henriette Dæhli

– I produksjoner som WandaVision, er det flere som arbeider med effekter, så det er vanskelig å peke på hvor stor rolle Rasmussen har hatt, sier Vestmo, og legger til:

– Man kan derimot ikke jobbe med serier i denne divisjonen uten at man har noe å bidra med; du må være god for å kunne jobbe for Marvel.

Vestmo spår at 21-åringen kan få noen travle år fremover.

– Det ser ut som om han har fått et veldig godt utgangspunkt, når han har rukket å arbeide med disse filmene og seriene på få år. Han har også en stor fordel når han er såpass ung. Han har hele karrieren foran seg, og kan ende opp med å bli en av nyskapende artister i tiår fremover. Jeg blir ikke overrasket om vi ser mer til arbeidet hans i fremtiden.

Den største drømmen

Rasmussen er ikke sikker på hvor veien bringer ham videre. I dag arbeider han med et prosjekt som han ikke kan dele informasjon om.

Hva er din største drøm?

– En av dem er å greie å leve av det jeg gjør på TikTok. Om jeg hadde klart å gjøre det om til en egen business hadde det vært ekstremt gøy, sier han og fortsetter:

– Samtidig trives jeg veldig godt med jobben jeg har, og jeg føler at jeg får veldig mye ut av det jeg gjør der. Om jeg fortsetter med det, hadde det vært en drøm for meg å bli en VFX-supervisor.

@eravfx

Happy New Years!

♬ Midnight City - M83

Flere nyheter fra Rogaland