Hopp til innhold

Erik Nevland kåret til tidenes mest populære Groningen-spiller

I en kåring gjort av fansen til den nederlandske klubben FC Groningen, er Erik Nevland kåret til den mest populære. Foran spillere som Arjen Robben, Luis Suárez og Virgil van Dijk.

heerenveen - groningen

Supporterne i FC Groningen har kåret Erik Nevland til tidenes mest populære spiller i den nederlandske klubben. Her står alle med Nevland-hatt.

Foto: Jan Kanning / Jan Kanning

– Det har vært mange gode fotballspillere der. Og om det hadde vært en liste over fotballferdigheter, hadde jeg ikke engang vært topp ti. Men det er veldig stas, sier Erik Nevland til NRK.

Erik Nevland fra Stavanger hadde en imponerende fotballkarriere, og spilte blant annet for Manchester United, Viking og Fulham.

Men det er kanskje for en klubb i Nederland han gjorde det best. Mellom 2004 og 2008 spilte han nemlig 110 kamper for FC Groningen og scoret 47 mål.

En klubb som ligger i byen med samme navn, nokså nord i landet. I byen bor det rundt 200.000 mennesker. Mange av dem ihuga fotballsupportere.

I anledning 50-årsjubileet til klubben i år, har supporterklubben kåret de femti mest populære spillerne som har spilt i klubben.

Erik Nevland feirer etter scoring mot Firorentina i UEFA-cupen i 2007.

Erik Nevland scoret 47 mål for FC Groningen, blant annet denne, mot det italienske storlaget Fiorentina i Uefa cupen i 2007.

Foto: STR / NTB Scanpix/ REUTERS

Foran Van Dijk og Suárez

Her finner vi navn som Ronald og Erwin Koeman, Virgil van Dijk, Luis Suárez og Arjen Robben.

Men helt på topp, ligger altså Erik Nevland.

Etter å ha ligget å vaket nede på tabellen i den øverste divisjonen i Nederland en del år, begynte det å gå nokså bra etter at han kom dit.

– Jeg var nok en type spiller som fansen satte pris på. Jeg ga alt på banen, og det var i deres ånd. Det var mye som klaffet, sier Nevland, som i dag er daglig leder i Viking FK.

Stoppes på gata

Han er fremdeles ofte på besøk hos klubben, og i august er han og flere andre tidligere spillere invitert til serieåpningen.

– De legger alt til rette og tar godt vare på meg når jeg er på besøk. Jeg har hatt et godt forhold til klubben siden jeg dro, og har masse venner og kjente der, sier han.

Han innrømmer at han nok oftere blir stoppet på gata i Groningen enn i Stavanger, og er full av lovord om klubben han spilte igjennom fire år.

– De er utrolig flinke til å ta vare på folk i den klubben der. Det gjelder ikke bare meg, men alle tidligere spillere.

Viking-fans med luer fra Groningen

Nevland-luene fra Groningen kom også til Stavanger.

Foto: Jan Westman / Jan Westman

Fikk en åpenbaring

John de Jonge er styreformann i supporterklubben til FC Groningen. Han er ikke overrasket over at det var nettopp Erik Nevland som stakk av med tittelen som tidenes mest populære spiller i klubben.

– Fra det øyeblikket Erik kom til klubben, fikk laget en åpenbaring. Han var en som scoret målene, jobbet hardt og hadde en fantastisk, rolig personlighet. Han fikk en strålende kontakt med supporterne, sier de Jonge.

John de Jonge, leder av supporterklubben til FC Groningen

John de Jonge, leder av supporterklubben til FC Groningen.

Foto: Privat

Han har hatt god kontakt med Nevland etter han forlot klubben. Det har nemlig blitt skrevet en bok om han fra sekretæren i supporterklubben, Ferdi Delies.

Den kom ut i mai, og er foreløpig solgt i 1500 eksemplarer.

– Vi i tillegg ut en eksklusiv utgave, hvor Nevland hadde signert boka på våre hjemmesider. Noen sekunder etter den ble lagt ut, krasjet siden. Det var for mange inne, sier de Jonge.

Bok om Nevland

Det er skrevet bok om Nevland fra et medlem av supporterklubben til Groningen. Den har fått fart på beina.

Foto: Supportersvereniging Groningen

Kjenner seg igjen i Nevland

Han har vært Groningen-supporter siden han flyttet til byen i 1986. På den måten har han fulgt karrieren til både Nevland og flere andre stjernespillere. Han er ikke i tvil om hvorfor supporterne stemte akkurat han frem.

– Det handler ikke bare om ferdighetene. Det handler om at folk fra Groningen kunne kjenner seg igjen i Erik. Her er vi mer beskjedne, hardtarbeidende og lavmælte enn andre steder i Nederland. Det samme er Erik, sier han.

FC Groningen feiret sin 50-årsdag onsdag 16. juni. Da var det full fest og fyrverkeri i hele byen.