NRK Meny
Normal

Er utdannet geolog, jobber i fjøs og butikk

To unge jenter har brukt tre til fem år av livet sitt på å utdanne seg som geologer. På grunn av nedgangstider i oljen, har de midlertidig funnet noe helt annet å gjøre.

Inger Førland og Cathrine Espeland er utdannet geologer, likevel jobber de i fjøs og på butikk.

Inger Førland trives blant kyrene i fjøset, men aller helst ville hun jobbet som geolog.

– Her har jeg ansvaret for rundt 40-50 kyr tror jeg, de er mange i hvert fall, sier Inger Førland samtidig som hun skuffer høy tilbake i båsene, og møkk ned i rennene.

Inger Førland har en bachelorgrad i geovitenskap, men på grunn av et vanskelig arbeidsmarked jobber hun nå som avløser ved et gårdsbruk.

En drøm i olja

– Jeg hadde en drøm om å jobbe i olja. Jeg håper fortsatt å få en stilling som er relevant for utdanningen min, kanskje innenfor vegdekke eller noe, sier Førland.

Cathrine Espeland

Cathrine Espeland synes det er trist at hun ikke får brukt utdanningen sin.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Cathrine Espeland har en master i geologi, også hun sliter med å få en relevant jobb etter utdanningen. I mellomtiden jobber hun i butikk for babyutstyr.

– Jeg synes det er trist når jeg har brukt fem år av livet mitt på å studere noe som interesserer meg, også er det så dårlige muligheter, sier Espeland.

For få år siden ville de vært populære på arbeidsmarkedet, men med nedgangen i olja har tidene endret seg. Selv om jobbene de er i nå ikke er relevante for utdanningen deres, trives jentene som avløser og som butikkekspeditør. Men søkingen etter en jobb som geolog har de ikke gitt opp.

Gir ikke opp

– Jeg søker på alt jeg kommer over av stillinger, både relevante og ikke så relevante stillinger i bransjen, sier Espeland.

Elisabeth Lie Nilsen

Elisabeth Lie Nilsen i Nav sier det er viktig at arbeidssøkere ikke går arbeidsledige.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Jeg søker, men konkurransen er hard. Nå er det så mange som søker om de samme stillingene, sier Førland.

Elisabeth Lie Nilsen i NAV sier at det er viktig å ikke gå arbeidsledig når man søker etter relevante jobber.

– Jeg kan nesten ikke få sagt det nok. Det er viktig å ta de jobbene man kan få, og ikke være kresen. Det ser også svært bra ut på CV'en, for det viser at du ikke er redd for å brette opp ermene, sier hun.