NRK Meny
Normal

Er teaterflyttingen realistisk?

Rogaland Teater må konkurrere med en lang rekke andre kulturprosjekter for å få penger til nybygg i 2020.

Teaterhallen, Rogaland Teater
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Styret for teateret bestemte seg i går for å gå videre med flytteplanene, fordi de ikke ser realistiske utbyggingsmuligheter på dagens tomt.

LES: Vil flytte teateret om ti år

Høyre-representant i kulturkomiteen på Stortinget, Olemic Thommessen, tror det kan virke negativt for teateret at Stavanger de siste årene har fått store summer fra Staten til blant annet nytt konserthus og kulturhovedstadsåret 2008.

- Det tror jeg det vil, selv om det kanskje ikke vil bli uttrykt så tydelig. Det er klart at det finnes andre kulturanlegg rundt om i Norge som har ventet på tur, i påvente av at for eksempel konserthuset i Stavanger skulle finansieres. Derfor er det rimelig at disse slipper til først, sier han.

Vil ha fremtidsrettet, moderne teater

Men styret ved Rogaland Teater ser ikke at dagens snart 130 år gamle bygning kan bygges ut til et framtidsrettet teaterbygg.

- Ambisjonen vår er et nytt moderne hjem for Rogaland Teater i 2020, sier styreleder Brit Rugland. Så får vi se hvordan den prosessen vil gå fremover. Og den må være åpen og inkludere alle eierne.

Og eierne er Staten, Rogaland fylke og Stavanger kommune. En av dem, Stavangerordfører Leif Johan Sevland, mener målsettingen er realistisk, og han tror heller ikke det behøver å bety noe at Stavanger har fått mye fra Staten allerede.

- Det er det også andre plasser i Norge som har fått. Norge er et rikt land, og vi har mulighet til å investere i den kulturelle infrastrukturen, sier Sevland.

- Lang venteliste

Hans partifelle, Olemic Thommesen, er heller ikke entydig negativ, selv om han minner om at køen foran statens pengesekk er lang:

- Vi har en veldig, veldig lang venteliste, og man vil nok også vurdere disse anleggene opp mot hvor nødvendige de er for å holde driften i gang på en god måte. Og det tror jeg kanskje er et argument som vil gjøre seg gjeldene i forhold til Rogaland Teater.

Men kanskje kan Stavanger og ordfører Sevlands erfaring med å få ut penger vise seg å være en fordel for Rogaland teater.

- Vi skal gjøre som vi pleier å gjøre, sier Sevland. Vi vil være med å jobbe prosjektet frem. Dette er noe som hele regionen trenger, det vil bety mye for kulturlivet i regionen vår.

Hva syns du? Trenger Rogaland et nytt og moderne teater?