NRK Meny
Normal

Er klar for første Utøya-leir siden terroren

22. juli 2011 unnslapp Antonia Kvalsvik så vidt kulene til Anders Behring Breivik. I sommer tar hun med seg AUF-ere fra Rogaland til den første sommerleiren på Utøya siden massakren.

Antonia Kvalsvik_AUF_Stavanger

Leder i AUF Rogaland, Antonia Kvalsvik, gleder seg til den første sommerleiren på Utøya siden terroren i 2011. – Jeg var tilbake på Utøya for første gang i fjor, under Aps landsmøte. Å være tilbake når alt var så rolig var utrolig rart, sier hun.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

– Du handler så ekstremt etter det adrenalinet i kroppen din gjør. Du springer bare for å redde ditt eget liv, sier AUFs leder i Rogaland, Antonia Kvalsvik.

Fire år har gått siden Anders Behring Breivik skjøt og drepte 69 mennesker på Utøya. Kvalsvik var 17 år, og det var hennes første sommerleir. Hun stod på et tidspunkt bare én meter fra Breivik, men unnslapp med livet i behold.

– Man forstår ingenting, samtidig som man forstår at det skjer noe forferdelig som man må flykte fra, sier hun.

Minst 50 blir med

Utøya

– Da jeg var på Utøya i fjor, innså jeg at det kan bli en så utrolig fin sommerleir der, at Utøya-følelsen er tilbake, sier Anita Kvalsvik.

Foto: Lasse Tur

Nå er Kvalsvik blitt 21 år og skal ta med seg om lag 50 ungdommer fra Rogaland til sommerleir på Utøya for første gang siden 2011.

– Vi ser i år at det veldig stor interesse for å være med. 50 er påmeldt, men vi har som mål å få med flere, sier hun.

– Nødvendig

Siden angrepet 22. juli 2011 har AUF vokst fra om lag 9600 medlemmer til over 14.000 på landsbasis (se fakta). At sommerleiren deres nå vender tilbake til Utøya, mener Kvalsvik er helt nødvendig.

– Utøya er en historisk plass for AUF. Tenk alt engasjementet som har blitt skapt der ute – og alle viktige politiske beslutninger som har blitt tatt, sier Kvalsvik.