Hopp til innhold

Er dette Norges beste pizza?

NM-finalisten mener at det enkle er det beste. Sjekk oppskriften og døm selv!

Nærbilde av pizza med pølserboller, ost og friske basilikumblader.

Dette er pizzaen Arve Serigstad 'serverte' lytterne til NRKs morgensending mandag morgen.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

46 år gamle Arve Serigstad fra Stavanger er Rogalands håp i pizza-NM denne uken.

Serigstad, som til daglig arbeider med design i sitt eget firma, fikk smaken på den italienske delikatessen allerede på 70-tallet gjennom den legendariske pizzarestauranten "Pizza nr 28" i Stavanger.

Nå er han en av fem finalister som skal kjempe om norgesmestertittelen under Gladmat-festivalen.

Arve Serigstad baker pizza

Arve Serigstad bruker italiensk hvetemel i pizzabunnen.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

- Det enkle er det beste

Serigstad er optimist foran norgesmesterskapet.

- Jeg tror jeg er en kreativ fyr, så kanskje jeg finner på noe som de andre ikke finner på når det gjelder pizzaen. Så får det være opp til dommerne, og den smaken de liker best, hvem som vinner.

NM-finalisten mener at når det gjelder pizzabaking, som så mange andre ting, så er det enkle ofte det beste.

- Kunsten er å ha litt tålmodighet nå du skal kna pizzaen sammen. Noen hiver den på en kjøkkenbenk og noen lager den på en kjøkkenmaskin. Jeg har tatt med meg en bolle, så gjelder det å ta den tiden som trengs.

Det aller beste er at oppskriften til NM-finalisten sin pizza er alt annet enn hemmelig. Den ligger faktisk ute på hjemmesiden hans.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

pizzaingredienser

Ingrediensene til pizzaen 'lines opp' på kjøkkenbenken.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Dessuten kan du lese den her:

FINALE- PIZZAEN:

INGREDIENSER:

Bunn:
250 gram hvetemel (evt. Italiensk Farina Tipo 0) (Tipo 0 fåes bl. a. på Meny og Ica) Ca. 1 spiseskje med olje (raps, oliven, solsikke) Ca. 2 dl vann (kroppstemperatur)
1 teskje tørrgjær
1 teskje salt

Pizzasaus:
Ca. 1 kg tomater (helst klasetomater fra Ryfylke)
1 liten boks tomatpuré
1 kinesisk hvitløk - eller 4 fedd vanlig hvitløk
1 banansjalottløk eller 2 store vanlige sjalottløk
3 spiseskjeer rapsolje
2 spiseskjeer hvitvinseddik
1 spiseskje sukker
1-2 teskjeer cayennepepper evt. chili
1-2 teskjeer oregano
1-2 teskjeer carry
Litt salt og kvernet pepper
20 - 30 blader frisk basilikum
Fettet fra stekt bacon
1 tommelstor frisk ingefær

Fyll:
Ost: Tines pizzablanding 250 gram - "Pizzaost 4 oster":
(Jarlsberg - Norwegia - norsk Mozzarella - norsk Cheddar)
1/2 rødløk
Soltørket tomater
Bacon
Rå Gladmatpølse eller rå Bratwurst fra A. Idsøe (evt. annen rå pølse med mye smak) Frisk basilikum

pizza

Ost og soltørkede tomater er viktige bestanddeler i fyllet.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

FREMGANGSMÅTE:

Bunn:
Sikt melet sammen med tørrgjær og salt - lag en fordypning i midten og hell oljen i der - trekk melet mot midten mens du sper på med vann.
Kna deigen til du ikke gidder mer etter 10 minutter :) - legg deigen i en oljesmurt bolle og dekk til med plastfolie og et håndkle.
La den stå og heve minimum 1 time, men gjerne 2 - 3 timer hvis du har tid til det. Etter heving trykker du den ut eller kjevler den så flat du vil. Med det italienske melet får du det beste resultatet på tynn og sprø bunn.

Pizzasaus:
Tomatene puttes oppi en kokende kjele etpar minutter (snitt et kryss i hver tomat med en skarp kniv for å få skinnet lettere av). Legg de raskt over i kaldt vann 2 - 3 minutter). Fjern skinnet, skjær dem i 4, og fjern det fuktigste kjøttet samt frøene).
Steik bacon til det avgir litt fett - og sett det bort for seinere bruk.
Hakk sjalottløk og hvitløk og fres det sammen med baconfettet, olje og hvitvinseddik. Etter 4 - 5 min har du oppi tomatene, krydder og sukker. Bland i tomatpuréen og rasp ingefæren oppi.
La dette koke i pannen til du er fornøyd (30 - 50 minutter).
Personlig foretrekker jeg å helle det over i en bolle for å finhakke alt sammen til den konsistensen jeg vil med en stavmixer. Deretter heller jeg det tilbake til pannen for å koke det en halvtime til.
Like før jeg skal fordele sausen over bunnen finhakker jeg basilikum og vender den inn i sausen. Hell sausen tilbake i en bolle og sett den bort foreløpig. Det blir rikelig saus her - så du kan fryse resten til seinere bruk eller gi det bort i gave til en god venn :)

Fyll:
Soltørkede tomater legges i vann i en halvtime.
Bacon stekes lett.
De rå pølsene har en slags kjøttdeig lignende konsistens, og jeg skviser ut små "boller" fra skinnet og har rett i stekepanne, og steker dem lett.

Når alt dette er klart, ovnen er ca. 230 grader, de soltørkede tomatene er kuttet i passe biter og det andre glasset med chianti er drukket opp :) så fordeler jeg 2-3 spiseskjeer med pizzasaus over bunnen. Osten fordeles oppå sausen, hakket rødløk, bacon, soltørket tomater og "pølseboller" til slutt.
Med tynn bunn vil jeg ikke at sausen skal få ligge for lenge oppå før den skal steikes. Jeg liker det best slik :)

Når den er ferdig steikt (etter ca. 12 - 13 minutter - får den hvile
5 minutter før den skjæres opp. Fordel basilikumblader over pizzaen rett før servering mens du for eksempel synger en sang :)

Arve Serigstad

Arve Serigstad er stolt over det ferdige resultatet.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK