NRK Meny
Normal

Er denne fasaden verneverdig?

Politikere og butikkeiere i Stavanger er lei av det store tomme butikklokalet midt i sentrum. Kleskjeden Zara får ikke flytte inn til tross for enstemmige kommunevedtak og store sentrumsplaner.

Politikarar og butikkeigarar i Stavanger er lei av det store tomme butikklokalet midt i sentrum som etter planen skulle husa ein klesbutikk i den store spanske kjeden Zara. Men trass i kommunevedtak og store sentrumsplanar står lokalet ennå tomt.

VIDEO: Fasadestrid har satt Zara på vent. Foto: Kristoffer Møllevik/NRK.

Dag Bjørnsen

Dag Bjørnsen driver Sjokoladepiken, som blant annet holder til over gaten fra det tomme lokalet i Kirkegaten.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

– Det er voldsomt trist. Vi prøver å gjøre det mest mulig positivt rundt oss, og så er det ikke verdens best utsikt. Når jeg ser ut vinduet ser det ut som om det renner vann på innsiden, sier Dag Bjørnsen.

Som butikksjef for Sjokoladepiken har han holdt til i kirkegata i Stavanger i bare noen få måneder. Han har allerede rukket å bli lei av utsikten. Lokalet i det gamle Norem Baade-bygget står tomt, og forfaller.

– Det er kjempedumt. Det er veldig mange som legger merke til det og synes det er kjempesynd, sier han.

Nabobygget har stått tomt i nesten halvannet år.

– Fasaden må bli

John Gunnar Johnsen

John Gunnar Johnsen er kultursjef i Rogaland fylkeskommune.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Kleskjeden Zara har sagt at de vil bygge ny stor butikk, men fylkesmannen, riksantikvaren og fylkeskommunen er bekymret for vern av kulturminner.

– Dette er et område som har kulturminneverdi. Utfordringen er å ta vare på kulturminner og likevel legge til rette for nye virksomheter som ønsker å drive her, sier John Gunnar Johnsen, kultursjef i Rogaland fylkeskommune.

Aller helst vil fylkeskommunen at kommunen behandler saken igjen som en del av resten av sentrumsplanene. De støtter anbefalingen fra byantikvaren.

– Fasaden må bli. Kirkegaten har vært hovedferdselsåren i Stavanger. Norem Baade-bygget og fasaden har vært en del av bybildet og kulturidentiteten, sier Johnsen.

– Ny fasade som ligner og passer inn

Cecilie Christ

Cecilie Christ leder Stavanger sentrum AS.

Foto: Inger Johanne Stenberg/NRK
Erlend Jordal

Erlend Jordal (H) sitter i kommunalstyret for bymiljø og utvikling.

Foto: Høyre

– Vi har veldig stor respekt for ivaretagelsen av kulturminner i Stavanger sentrum, men det er delte meninger om dette er et kulturminne eller ei, sier Cecilie Christ, daglig leder i sentrumsforeningen.

For kommunen sin del begynner det å bli nok. De har enstemmig vedtatt å gi lov til bygging av ny butikk to ganger.

– Vi vil ha aktivitet, nye butikker og nye tilbud i sentrum. Alle vil jo styrke sentrum. Dette blir en styrking av sentrum, og vi håper på at de snur og lar oss bygge dette, sier Erlend Jordal (H).

– Vi mener vi har funnet en god balanse mellom å få noe nytt og å ta vare på det verneverdige trehusbyen. Vi vil la Zara bygge en ny fasade med mye glass som ligner og passer inn i Kirkegata, legger han til.

Krysser fingrene

Fylkeskommunen har nå gitt sine råd i saken, og riksantikvaren har bedt om utvidet høringsfrist frem til 21. mai. Men om saken igjen må gjennom kommunen, og om fylkesmannen igjen sier nei er det ingen som vet ennå.

– Jeg er positiv til det motsatte er bevist. Vi gir oss ikke, sier Jordal.

– Vi får prøve å være solstråler mens vi venter. Vi gleder oss til et forhåpentligvis godt resultat, sier Dag Bjørnsen.