Hopp til innhold

Klart for gigantutbygging i Nordsjøen etter årelang konflikt

STAVANGER (NRK): Equinor og Aker BP er enige om utbyggingen av gigant-området Noaka i Nordsjøen. Selskapene estimerer at utbyggingen vil gi flere titusener arbeidsplasser. MDG er kritisk.

Karl Johnny Hersvik og Arne Sigve Nylund

ENIGE: Konsernsjef i Aker BP, Karl Johnny Hersvik og Arne Sigve Nylund, konsernsjef for norsk sokkel i Equinor, presenterte avtalen torsdag.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Utbyggingen betyr investeringer på mer enn 50 milliarder kroner, ble det opplyst på en pressekonferanse hos Equinor torsdag.

Noaka skal være i produksjon om fem-seks år. Feltet inneholder utvinnbare ressurser som tilsvarer rundt 500 millioner fat olje og gass.

Partene tror utbyggingen kan sikre arbeid til mange titusener i norsk industri framover.

– En halv Sverdrup

Hvis vi sammenligner med begge fasene av gigantutbyggingen Johan Sverdrup, så er Noaka omtrent halvparten så stort målt i investeringskostnader.

Per Martin Labråthen, hovedtillitsvalgt i forbundet Industri Energi i Equinor, sier det er en bra dag for fagforeningene. De har jobbet i lang tid, både innad i selskapene, mot LO og det politiske systemet.

– Kan vi snakke om «en halv Sverdrup»?

– Ja, det kan du si.

Noaka-området i Nordsjøen. Illustrasjon

GIGANTUTBYGGING: Illustrasjon av Noaka-feltet i Nordsjøen.

Foto: Illustrasjon / Equinor

Også Ingard Haugeberg, hovedtillitsvalgt for Industri Energi i Aker BP, er veldig fornøyd.

– Ikke minst vil dette gi mer stabilitet i oljeproduksjonen, og sikre leverandørindustrien i en overgangsfase som vi nå står ovenfor.

Les også: Økonomiprofessor kritisk til oljeforliket: – Dette vil forlenge oljealderen

Skattepakken hjalp

Nyheten kommer etter at Stortinget mandag ble enige om en skattepakke til oljenæringen.

De to oljegigantene har lenge vært uenige om hvordan ressursene skal bygges ut i Noaka.

Konsernsjef i Aker BP, Karl Johnny Hersvik, sier til NRK at den utløsende faktoren for enigheten, var at selskapene fant en felles teknisk løsning for utbyggingen.

Karl Johnny Hersvik

Karl Johnny Hersvik er konsernsjef i Aker BP.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg vil berømme ingeniørkompetansen i Equinor som virkelig tilførte helt ny tenkning inn i det konseptet som vi i Aker BP kom med, sier Hersvik.

Konsernsjef for norsk sokkel i Equinor, Arne Sigve Nylund, legger ikke skjul på at skattepakken har hatt en effekt.

– Nøkkelen har uansett vært å fordele kostnader og inntekter rettferdig mellom selskapene.

Arbeiderpartiets nestleder og finanspolitiske talsperson, Hadja Tajik, mener dette viser at skattepakken har effekt allerede.

Hun forventer nå økt aktivitet og arbeidsplasser på verftene langs kysten.

– Nå er det viktig at oljeselskapene følger opp i kontraktsstrategiene de velger, slik at norsk HMS-standard, faglærte og lærlinger tillegges vekt. Norsk leverandørindustri stiller sterkt, mener hun.

Hadia Tajik

ARBEIDSPLASSER: Arbeiderpartiets nestleder Hadja Tajik forventer at avtalen gir sysselsetting i verft langs norskekysten.

Foto: Tom Arne Søyland / NRK

Neste store

Dette er den neste store utbyggingen i Nordsjøen, mellom feltene Oseberg og Alvheim, og på størrelse med Johan Castberg-feltet.

Selskapene la i dag vekt på at Noaka får den første store ubemanna plattformen på norsk sokkel, og lave CO₂-utslipp.

«Noa» står for Alvheim Nordområdet, der Aker BP dominerer, mens «ka» står for Krafla/Askja-området, der Equinor er dominerende.

Den planlagte utbyggingen består av en produksjonsplattform i sør som skal driftes av Aker BP, og en ubemannet prosessplattform i nord som skal driftes av Equinor.

MDG kritisk

– Nå ser vi hvordan skatteendringene fra oljekameratene Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Arbeiderpartiet binder oss knallhardt til fossilmasta, sier Ask Ibsen Lindal, energipolitisk talsperson i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Ask Ibsen Lindal

Ask Ibsen Lindal, MDG.

Han mener leverandørindustrien heller burde blitt sikret en omstilling bort fra oljeindustrien.

– I stedet tar staten nå risikoen og gambler på at oljeprisen holder seg høy i flere tiår framover, og at klimamålene ryker. Historien kommer til å dømme oss hardt for hva vi som nasjon legger til rette for ni år før verden skal ha halvert sine utslipp, mener Ibsen Lindal.