Hopp til innhold

Equinor endrer USA-rapportering etter avsløringer om milliardtap

Equinor møter krass kritikk fra aksjonær for manglende informering om milliardtapet i USA. Nå endrer selskapet rapporteringsrutinene.

Eldar Sætre Equinor

Konsernsjef Eldar Sætre på talerstolen under Equinors generalforsamling.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Det er ikke blitt gitt en skikkelig utførlig behandling og gjennomgang til oss aksjonærer som vi har krav på, sa Equinor-aksjonær Per Henning Lerstad til NRK før dagens generalforsamling i energiselskapet.

Han er sjokkert over avsløringene om Equinors USA-eventyr den siste uka.

– Det er sjokkerende og vi som aksjonærer har vært veldig dårlig informert.

Per Henning Lerstad

Aksjonær Per Henning Lerstad er sjokkert etter avsløringene om Equinors USA-investeringer den siste uka.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Dagens Næringsliv sine avsløringer om Equinor USA-eventyr har skapt bråk før generalforsamlingen til energiselskapet. Equinor har tatt regnskapsmessige tap på over 200 milliarder kroner etter investeringene som flere hadde advart mot på forhånd. Ansatte DN hadde snakket med, meldte om manglende internkontroll og sløsing.

Derfor gir Equinor nå etter for presset, og gjør endringer i rapporteringen fra USA.

– Dette har altså ikke vært skjult eller hemmelig på noen måte. Men vi vil nå gjøre endringer for å synliggjøre resultatene fra USA bedre, sa konsernsjef Eldar Sætre under generalforsamlingen.

Naturvernere Equinor generalforsamling

Tradisjonen tro stod flere naturvernene utenfor Equinors generalforsamling.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

Detaljert oversikt

Fra talerstolen forklarte Sætre hvordan dette skal gjøres.

– Fra og med presentasjon av resultatet for andre kvartal 2020 vil vi rapportere USA som et eget driftssegment innenfor leting og produksjon internasjonalt.

Det betyr at Equinor vil gi en mer detaljert beskrivelse av inntekter, kostnader, resultat før og etter skatt, eventuelle nedskrivninger og utviklingen innenfor anleggsmidler i USA.

– Vi vil også gjøre en nærmere vurdering av hensiktsmessigheten av å etablere USA som et helt selvstendig rapporteringssegment, sa Sætre.

Ber konserndirektør trekke seg

I kjølvannet av avsløringen har kritikken kommet fra flere hold. Mangeårig fagforeningstopp, Bjørn Asle Teige, ba onsdag tidligere finansdirektør Torgrim Reitan om å trekke seg. Reitan er i dag direktør for utvikling og produksjon internasjonalt.

– Det ville forundre meg om han jobber her i 2021, sa Teige til NRK.

Konsernsjef Eldar Sætre uttalte at han ikke hadde planer om å be Reitan trekke seg. Reitan svarte selv med dette innlegget i DN.

Torgrim Reitan

Torgrim Reitan, Equinor.

Foto: Trond Isaksen / Equinor

Politisk etterspill

Avsløringene har også fått politisk etterspill. Olje- og energiminister Tina Bru (H) er blitt bedt om å redegjøre for saken på Stortinget. Hun har derfor fremskyndet sitt eiermøte til mandag 18. mai.

På spørsmål fra NRK etter generalforsamlingen svarer Eldar Sætre at det er naturlig for dem å gjøre disse endringene på rapporteringsrutinene.

– Vi lytter jo på det som kommer utenfra.

– Hadde dette skjedd uten press utenfra?

Det blir et hypotetisk spørsmål. Det blir umulig å svare på, sier Sætre.