Stabilitet har gitt FKH-suksess

Mens Viking har satset på å skifte ut flest mulig i jakten på suksess, har FK Haugesund prioritert kontiniutet.

FKH-trener Jostein Grindhaug

Jostein Grindhaug

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Åtte hovedtrenere, flere hjelpetrenere og over 120 spillere har hatt kontrakt med Viking de siste ti årene. Samtidig har også direktører kommet og gått.

Lønnskostnadene har alene vært på en halv milliard kroner.
Få andre idrettsklubber i Norge kan vise til større utskifting blant ledere, trenere og spillere i moderne tid

Les også Har brukt én milliard uten sportslig suksess
Les også 92 mann har spilt for Viking på ti år

FK Haugesund har valgt en helt annen vei. Seks av spillerne i troppen har minst seks år bak seg i klubben. Trener Jostein Grindhaug tar fatt på sin sjette sesong og også på ledersiden har det hersket stabilitet.

-Kjernen har vært viktig for oss, sier Grindhaug.

Åtte trenere

Roy Hodgson

Roy Hodgson

Foto: SCOTT HEPPELL / Ap

Ti år er gått siden Vikings vinket farvel til klubbhus og klokkesving på Eiganes for å etablere seg i Jåttåvågen. Siden den gang har åtte hovedtrenere vært engasjert.
Kjell-Inge Olsen sa farvel allerede før serien startet i 2004. Han ble midlertidig etterfulgt av Bjarne Berntsen før Roy Hodgson ankom Stavanger. Da Hodgson forlot klubben, ble Tom Prahl ansatt. Heller ikke han lykkes. Knapt ett år senere fikk han sparken og Tom Nordli ble hentet inn i et forsøk på å berge eliteserieplassen.

Les også - Prahl ble syndebukk

Tre år


Deretter var det duket for Uwe Røsler. Han fikk sitte i tre år før også han måtte gå. Også Åge Hareide forsvant før tre år var gått. Da Kjell Jonevret overtok før fjorårssesongen var han den åttende i rekken siden 2004.

Les også «Stavanger-publikummet er altfor resultatfikserte»
Les også Hareide er ferdig i Viking

Men om kontinuiteten har vært så som så på trenersiden, har den vært fraværende på spillersiden. En gjennomgang av spillertroppene siden 2004 viser at over 120 spillere har vært en del av de ulike troppene. 92 spillere har vært brukt bare i seriekampene.

Også på ledersiden har det vært store utskiftinger og omrokkeringer i løpet av samme periode.

Jonevret

Kjell Jonevret

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Viktig


Kontinuiteten har vært totalt fraværende i Viking. Det er også Kjell Jonevret klar over.

-Kontinuitet er selvfølgelig svært viktig, sier Jonevret.

Kjell Jonevret er en populær mann i Stavanger. Som spiller i Viking ble han cupmester for klubben i 1989. De siste tjue årene har han vært trener for ulike klubber.

Les også Jonevret klar for Viking
Les også – Jeg har jo bare sett dem på TV

Bygger nytt

13 år er gått siden Viking vant noe som helst i norsk fotball. Det hverken har manglet på lyst, ambisjoner eller penger. Det meste har vært forsøkt. Det eneste som har stått uprøvd er kontinuitet – det mange suksessrike lag har lykkes med. Nettopp det er noe Kjell Jonevret vil forsøke å få til i årene fremover, om han får anledning.

-Kontinuitet er viktig i alle fotballklubber. Årsaken til at det har vært en del utskiftinger det siste året har sammenheng med både økonomi og litt feil spillertyper i forhold til den fotballen jeg ønsker at laget skal spille, sier Jonevret.

Viking-Rosenborg

Over 120 spillere har hatt kontrakt med Viking de siste ti årene. 92 av dem har spilt i eliteserien. Klubben har benyttet åtte hovedtrenere i samme periode.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Stamme

Trener i FK Haugesund, Jostein Grindhaug , representerer på mange måter det motsatte av det Viking har fått til. Sportslig suksess med langt mindre ressurser og nettopp kontinuitet – ikke minst på trenersiden. Grindhaug går løs på sin sjette sesong som trener for FK Haugesund.

-Vi har hatt en stamme med spesielt lokale spillere, men også et par utenbys spillere som snart har vært her i ti år. Den basen og den kjernen er viktig for oss. Man trenger ikke finne opp kruttet på nytt. Man kan bruke dem som allerede er her og fylle på med noe nytt sprengstoff i form av gode signeringer, sier Grindhaug.

Misliker

I går fortalte NRK at Viking har brukt en milliard kroner de siste ti årene for å komme tilbake til toppen av norsk fotball.
I løpet av de siste to årene – hvor både Viking, FK Haugesund og Sandnes Ulf har spilt i eliteserien, har Viking brukt like mye penger som de to andre klubbene til sammen og tre ganger så mye som Asle Andersen – trener i nabobyen Sandnes – har kunnet boltre seg med.

-Jeg misliker at våre to mest attraktive spillere forsvant til Haugesund og Viking foran denne sesongen. Jeg skulle gjerne hatt dem her og spedd på med spillere rundt disse. Men slik situasjonen er nå er dette en realitet vi må forholde oss til, sier Andersen.

Suksess

Andersen

Asle Andersen

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Sandnes Ulf har måttet gjøre det Viking har gjort mer eller mindre årlig – byttet ut deler av spillertroppen foran en ny sesong. Men Asle Andersen representert kontinuiteten. Han ble ansatt som spillende trener i 2006 og har vært trener for laget de siste sju årene. Også han vektlegger kontinuitet som viktig for suksess.

-Klart det er viktig for en klubb, men samtidig har det blitt en del av realitetene at andre klubber ønsker de mest attraktive av våre spillere. Vi er små i denne sammenheng og det medfører at vi må finne noen nye og bygge noe nytt. Det er en del av jobben og faktisk også en spennende og motiverende del å få dem til å lykkes, sier Andersen.