NRK Meny
Normal

Ennå er det ikke tatt ut tiltale i innside-saken mot Fred Ingebrigtsen

Politiet har sendt etterforsknings­dokumentene i innsidesaken til statsadvokaten, selv om saken ikke er ferdig etterforsket. Uvanlig, innrømmer statsadvokaten i Rogaland, Harald Grønlien.

Fred Ingebrigtsen

Fred Ingebrigtsen ble pågrepet i juni i 2008.

Foto: Marie von Krogh / SCANPIX

Den såkalte innsidesaken i Rogaland, der Acta-gründer Fred Ingebrigtsen sammen med flere andre er siktet for innsidehandel med aksjer, ligger fortsatt hos politiet.

For snart to år siden ble sju personer arrestert og siktet, i det politiet omtalte som Norges største innsidesak. Mafiaparagrafen ble lagt til grunn, og politiet fortalte at de sju hadde innsidehandlet med aksjer til en verdi av 100 millioner kroner.

I juni er det gått to år siden politiet begynte å etterforske saken.

Ingen påtaleinnstilling

Vanlig saksgang er at politiet etterforsker en sak ferdig, og deretter overlater den til statsadvokaten. Statsadvokaten får også en påtaleinnstilling fra politiet, det vil si hvordan politiet mener saken bør behandles i rettssapparatet.

Statsadvokaten skal så vurdere om politiets bevis holder i en eventuell rettssak. Hvis statsadvokaten mener dét, tas det ut tiltale.

Fra politiets pressekonferanse mandag

Politiet tok i bruk vendinger som 'Norges største innsidesak' og brukte mafiaparagrafen da de siktet sju personer sommeren for to år siden.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Men i innsidesaken har statsadvokaten i Rogaland fått etterforskningsdokumentene – uten noen påtaleinnstilling.

– Uheldig utvikling

Saken mot tidligere Acta-grunder Fred Ingebrigtsen, og seks andre siktede, er heller ikke ferdig etterforsket.

Juridisk rådgiver for Ingebrigtsen, advokat Bjørn Kvernberg, reagerer kraftig på politiets avgjørelse. Han mener politiet nå innvolverer statsadvokaten i etterforskningen.

– En mister den fagkontrollen som statsadvokaten skal gjøre. Jeg synes dette er en svært uheldig utvikling, og fører til ytterligere tidsbruk og belastning for de siktede, sier han.

– Helt utrolig

De siktede har reagert på at saken tar lang tid.

LES OGSÅ: - Politiet må straffes
LES OGSÅ: Vurderer søksmål mot staten

– Dette er helt utrolig. Politiet har flere ganger gitt løfter om få holde frister, frister de har pålagt seg selv, sier Kvernberg.

Statsadvokaten i Rogaland, Harald Grønlien, bekrefter at fremgangsmåten er svært uvanlig.

– Saken er omfattende og spesiell, er hans korte kommentar.