Én blå og én rød tvilling

De enegga tvillingbrødrene går til valg for to vidt forskjellige parti; Høyre og SV. – Vi har vært uenige hele livet, sier Frode Hagerup.

TVILLINGER: Like, men forskjellige. Frode Hagerup jr. og Bjørn Hagerup Røken går til valg for to vidt forskjellige parti; Høyre og SV.

Brødre og tvillinger. Enegga tvillinger. Men én har bolleklipp og én har hockeysveis.

– Vi har helt bevisst valgt ulik hårsveis. Men folk blander oss sammen for det, sier Bjørn Hagerup Røken.

Helt siden tvillingene var små har folk slitt med å skille dem fra hverandre. Brødrene som er født og oppvokst på Kverneland i Rogaland fikk tidlig behov for å vise sin ulikhet.

BARNDOM: Margret Hagerup med tvillingbrødrene Frode og Bjørn.

BARNDOM: Tvillingbrødrene Frode og Bjørn Hagerup er født inn i en samfunnsengasjert familie. Storesøster Margret Hagerup er stortingsrepresentant for Høyre.

Foto: Privat

Nå vil 35-åringene være med å påvirke samfunnet – rent politisk. Målet er å bli folkevalgt. Men, én er rød og en er blå.

– Da Frode gikk inn i politikken tenkte jeg bare «at nå må jeg også». For vi kan ikke ha én til i familien som sitter i kommunestyret for de blå, sier Hagerup Røken.

Denne saken ble først omtalt i Jærbladet.

Arv og miljø

– Jeg har arvet mitt politiske syn, mens Bjørn har fått sitt syn etter ti år i Bergen – i et sosialistisk miljø, sier Frode Hagerup jr. (H)

I år er det kommune- og fylkestingsvalg. Et valg som får frem kontrastene i familien Hagerup.

Og kanskje mest for han som stemmer SV.

– Jeg har jo hørt setninger som at «du blir arveløs», sier Hagerup Røken og humrer.

FAMILIE: Bjørn Hagerup Røken, Frode Hagerup Jr, Kristin Haller Kverneland og Margret Hagerup.

FAMILIE: Frode Hagerup jr. (H), Bjørn Hagerup Røken (SV), Kristin Haller Kverneland (tidl. Frp-politiker) og Margret Hagerup (H). I familien Hagerup er det rom for ulikt politisk syn.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Tvillingene er født inn i en politisk engasjert familie – med store forskjeller. Farfaren er Arbeiderparti-veteran. Moren har sittet i kommunestyret for Fremskrittspartiet.

I dag er storesøster Margret Hagerup (38) stortingsrepresentant for Høyre.

– Politikk er jo livet! For å kunne påvirke skolene ungene våre skal gå på, veiene vi skal kjøre på og eldreomsorgen vi kan bli en del av, så må en bli med i politikken, sier hun.

Margret Hagerup

PÅ TINGET: Margret Hagerup tok steget ut av næringslivet og ble folkevalgt. Hun er inne i sitt andre år på Stortinget og brenner for den blå politikken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

At familien Hagerup har så ulik partitilhørighet syns flere er fasinerende.

– Dette syns jeg er veldig gøy. Det er nok ikke mange som er såpass uenige, og det blir helt sikkert en del friske diskusjoner under familietreffene deres, sier SV-leder Audun Lysbakken og humrer.

Hårfint skille

Like, men forskjellige. Eiendomsskatt er et tema tvillingene aldri blir enige om.

Tvillingene står langt fra hverandre – rent politisk. Men tonen mellom dem er likevel lun. Nå blir de samarbeidene konkurrenter.

– Veggene i restauranten blir dessverre blå. Men heldigvis er gulvet rødt, sier Bjørn Hagerup Røken og humrer.

ÅPNER RESTAURANT: Bjørn Hagerup Røken og Frode Hagerup Jr åpner restauranten Hemmeleg på Bryne.

ÅPNER RESTAURANT: Én blå og én rød tvilling. Bjørn Hagerup Røken og Frode Hagerup jr. åpner restauranten «Hemmeleg» på Bryne.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Politiske diskusjoner kan fort bli en del av menyen, når gründerne fra Jæren åpner sin rødblåe restaurant «Hemmeleg».

– Vi har vært uenige hele livet, så dette kommer til å gå fint, sier Frode Hagerup jr.

Bjørn Hagerup Røken står på 4. plass for SV, mens tvillingbror Frode Hagerup jr. har 10. plass på Høyre-lista i Time kommune.